: næringsmiddel fremstillet af korn. Af det formalede korn (i Danmark især rug- eller hvedemel), væske (vand eller mælk), et hævemiddel (surdej, gær eller bagepulver), salt og evt. fedtstof, maltekstrakt, smagsstoffer m.m. blandes en dej, som æltes og derefter hæver. Melets indhold af gluten gør dejen sej og elastisk og muliggør hævning, hvorved en del af dejens sukkerstoffer omdannes til kuldioxid, alkohol og forskellige syrer (mælke- og eddikesyrer). Herefter formes og bages brødet ved temperaturer fra omkring 100°C og op. Jo højere temperatur, jo sprødere skorpe.
Fx brød af: Hvede, Spelt, Rug, Havre, Byg, durum, Emmer, Enkorn. Nye gamle kornsorter dukker stadig op.
Af dej uden hævemiddel fremstilling "usyret brød", fx knækbrød.
"Brød til kaffen" er oftest boller med smør eller wienerbrød.
I slangsproget kalder man også en stor person for "et ordentligt brød".
........................................................................................................................