Efter at auberginen, der også kaldes ægplante, blev indført i Sydeuropa i 700-tallet, varede det længe, før nogen turde prøve at smage på den eller tilberede den. Den var ved at få samme skæbne, som nær var overgået tomaten, nemlig at forblive prydplante. Men i Asien, fx i Indien, lavede man retter med auberginer langt tidligere.
I dag findes der mange varianter af auberginer, og den smukkeste er den mørkviolette, der bliver ca. 15-20 cm lang. Den har et lyst, porøst frugtkød, og smagen er mild og neutral, og netop derfor er auberginen så anvendelig, fordi den tilpasser sig det, man serverer den sammen med.
Hvis man skærer den i tynde skiver, pensler dem med olivenolie og derpå steger eller griller dem, får man en vidunderlig auberginesmag frem.
Frugterne høstes umodne; ellers bliver frugtkødet sejt. Opbevar dem ikke for koldt; de får nemt brune pletter.
Til andre auberginesorter regner man ærtauberginen, der vokser ligesom vindrueklaser, og den thailandske aubergine, der findes i forskellige farver.