Du er her:
Forside
> Campylobacter
Campylobacter
Print med billeder
Print uden billeder
Vil du undgå sort skærm på din PC?
Klik her og hold skærmen tændt mens du læser
Campylobacter er vidt udbredt i miljøet og er almindelig i tarmkanalen hos mange dyr og fugle. Herhjemme kan Campylobacter ofte findes i fæces fra fjerkræ, svin og kvæg. Under slagtningen kan Campylobacter spredes fra tarmkanalen til slagtekroppen.
Campylobacter kan forårsage sygdommen campylobacteriose hos mennesker. Flere undersøgelser peger på fjerkræ som en af hoved rne til campylobacterise hos mennesker, men også oksekød, upasteuriseret mælk, forurenet drikkevand, skaldyr og kontakt til kæledyr kan være en mulig .
I Danmark er Campylobacter påvist i 25-50% af prøver af fjerkræprodukter udtaget i detailhandlen, mens forekomsten i okse- og svinekød er ca. 1%. Campylobacter er ikke påvist i danske prøver af skaldyr, grønsager og frugter.
Hvornår skal man passe på Campylobacter
I 1996 var antallet af registrerede tilfælde af campylobacteriose ca. 3.000. I 1997 faldt antallet til ca. 2.600, mens antallet i 1998 igen steg til ca. 3.400 tilfælde, hvilket er det hidtil højeste i Danmark.
Hoved n til campylobacteriose er indtagelse af ikke tilstrækkeligt varmebehandlet fjerkræ. Indtagelse af okse- og svinekød tilberedt ved grill eller over åben ild, samt indtagelse af drikkevand med dårlig lugt eller smag kan også være en smitte .
Det er vigtigt, at der sker en adskillelse af rene og urene processer i køkkenet for at undgå campylobacterinfektioner. Kødsaft og råt fjerkræ må således ikke komme i kontakt med fødevarer, der ikke varmebehandles yderligere. Campylobacter på hænder, redskaber, overflader m.v., der har været i kontakt med fødteks. råt fjerkræ, kan også overføre smitte. For at undgå campylobacterinfektioner er det endvidere vigtigt altid at gennemstege eller -koge fjerkræ og hakket kød.
Sygdomssymptomer
Der skal kun meget få Campylobacter til at forårsage sygdom. Infektionsdosis kan være så lav som 500 bakterier.
Inkubationstiden ved campylobacteriose er fra 2-10 dage. Sygdommen varer normalt en uge, men den kan vare op til flere uger. Symptomerne er diarré (evt. blodig), kvalme, mavesmerter og sommetider feber.
Fakta om Campylobacter
Temperaturfølsomhed
Campylobacter kan vokse inden for temperaturområdet +30°C - +45°C. Campylobacter kan overleve kølerumstemperatur i mange uger og kan også overleve frysning i nogle uger. Campylobacter dræbes ved moderat varmebehandling.
Øvrige vækstbetingelser
Bl.a. den høje minimumstemperatur for vækst bevirker, at Campylobacter ikke vokser uden for tarmkanalen. Den opformerer sig derfor heller ikke i fødevarer eller på redskaber, overflader m.v. i produktionsmiljøet.
Tweet
Print med billeder
Print uden billeder
Forrige: Campari, se Bittere.
Næste: Canapé - Canape
Klik på den smiley du vil give denne side
Brugernes vurdering
5,0
(
1
stemmer)
Siden er blevet set 781 gange -
Se og skriv kommentarer herunder
.
• Gule bønner
• Tilberedning af ris
• Hyld, hyldebær
• Vilde ris
Kommentarer og debat mellem læsere
Navn
*
:
E-mail
*
:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar
*
:
Få besked når der kommer en ny kommentar til denne artikel
Modtag nyhedsbrev fra lexabc.dk
Vis alle kommentarer...
Vi elsker jeres billeder
❤
×
Min Bog
×
Min Bog
×
Allerede bruger
E-mail
*
Password
*
Glemt password
Ny bruger
E-mail
*
Password
*
Gentag password
*
Navn på bog
*
Post nr.
*
Køn
K
M
Fødselsdato
Tlf.
Min Bog
×
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Bog
Brugeren eksistere allerede
×
Der er allerede en bruger med det brugernavn.
Leksikon
Mad leksikon
Almen viden quiz
Året der gik 2022 quiz
Antik
Arkitektur
Biografi
Blomster
Byer
Drikke
Dyr
Fisk
Flod / sø
Folk
Folketing
Forfatter
Frugter
Fugle
Grundstof
Historie
It / computer
Jura
Kalender
Kemi
Kendte
Kirker
Krig
Kunst
Latin
Mad
Mennesket
Metal
Musik
Mål og meter
Natur
Offentlige
Planter
Politiker
Religion
Seværdighed
Sport
Sprog
Stat / land
Teater
Teknik
Tilstand
Titel
Udtryk
Vejr
Virksomheder
Ø / øgruppe
Tilmeld nyhedsmail her
Nyeste kommentarer
sigurd haugerud
finnes det en liste over mannskap på Vejrstation Danmarkshavn fra 1973. Evt med adr mob nr osv
Hans Lützhøft
Tak for ovenstående. Jeg mener at have læst, at den sidste forfatter på slægtsbogen, Hans Holten Lützhøft, motorsagkyndig i...
Bitten Lange
Whisky a gogo var en skøn lille disco- bar, meget in - som lå i samme opgang som Rest. Italiano, men til højre, , hele hjørnet mod...
Anna Birthe Bach
Jeg har fået den flotteste grønne saftige slyngplante ud af en pose frø med malabarspinat. Nu glæder jeg mig til at tage den først...
Er du et omvandrende leksikon?
Prøv vores nye quiz...
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
En gammeldags kogebog
Et madmagasin
Internettet
Kogebog.dk
Jeg bruger ikke opskrifter, jeg kan selv
Jeg laver ikke selv mad
Stem
Del
Se alle vores afstemninger her...