Logo

Egypten

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Til morgenmad spises der brød med dadel-, figen-, abrikos- marmelade, yoghurt med frugt, varme omeletter og søde morgenkager. Ost er sjældent at finde på morgenbordet, men de har et alternativ i form af et hytteost-lignende produkt.
Frokost i Egypten er altid varm mad eller en salat. Brød er en meget vigtig del af måltidet og spises fx som pitabrød med auberginemos, kikærtemos, falafel = egyptiske frikadeller.
Egypterne er muslimer og der spises derfor ikke svinekød. I stedet spiser man kalve- og oksekød, kylling, fårekød, gedekød og fisk (ofte aborre fordi den findes både i Nilen, det Røde Hav og ved Middelhavskysten).
Aftensmåltidet består tit af flere småretter. Udgangspunktet er forskellige salater, grillet kød og de gennemgående grønsagerne er aubergine, kikærter, løg, bønner (både grønne og tørrede), squash, tomat og gulerødder.
Man spiser tit couscous, grønne ris (ris med mynte)og gule ris (ris med gurkemeje) til.
Kartofler er ikke udbredt som her i Danmark.
Til alle måltider hører yoghurt og brød.
Krydderierne er typisk tahin (sesampasta), hvidløg, citronsaft, salt, peber, klippet grønt som persille og mynte men også paprika, kanel, koriander og lignende bruges i varm mad som krydderi. Olivenolie er den mest brugte form for fedtstof til madlavning.
Eftersom de fleste mennesker er meget fattige er kød ikke en selvfølge som herhjemme. De fattige mennesker spiser meget brød og billige mættende retter som baseres på tørrede bønner, kikærter og ris.

I Egypten er den typiske dessert frisk frugt. Ofte er det vandmelon, granatæbler, ferskner og bananer der afrunder et godt måltid mad. Men ellers er det først og fremmest søde kage der er at finde på dessertbordet. De egyptiske kager er MEGET søde og ofte ret klistrede. Hovedingredienserne er honning, tørrede frugter, nødder, masser af sukker og smør.
Ellers kan et alternativ til frugt og kage være den populære yoghurt. Som dessert spises den gerne med fx kogt frugtmos (igen meget sødt), frugtstykker og sukker eller honning.

Udvalg af opskrifter fra Egypten:

Couscous med grønsagssauce

Couscous tilberedes efter anvisningen på pakken.

Sauce:
1 løg
3 fed hvidløg
1 gulerod
100 g grønne bønner
1 tsk tørret mynte
2 spsk olie
1 dåse flåede tomater
1/2 tsk kanel
2 tsk paprika
1 tsk gurkemeje
1/4 tsk stødt muskat
1 tsk salt
1 tsk peber
saft af 1/2 citron

Løg og hvidløg pilles og hakkes. Guleroden skrælles og skæres i tynde stave. Bønnerne skæres i små stykker. Løg, hvidløg og mynte svitses i olie i ca. 5 min., hvorefter gulerod og bønner tilsættes. Det hele svitses ca. 2 min., inden krydderierne tilsættes, og yderligere 1 min inden tomater og citronsaft tilsættes. Saucen koges under låg i 15 minutter.

Aubergine-dip

1 aubergine
3 fed hvidløg
1 1/2 dl yoghurt
saften af 1/2 citron
1 spsk olie
1/2 tsk salt
1/2 tsk peber

Auberginen pensles med olie og bages ved 180°C i ca. 1 time, til den er mør. Hvidløg pilles og presses (med hvidløgspresser) med i yoghurten, og citronsaft, olie, salt og peber røres i. Når auberginen er mør, gnubbes skindet af under den kolde hane, og den moses i blenderen. Auberginemosen røres sammen med yoghurt-dressingen.
Serveres afkølet. Passer godt i pitabrød.

Falafel

Falafel er kødfri egyptiske frikadeller der spises tit og ofte i hele Egypten. De er meget lækre i pitabrød sammen med lidt salat, tomat og selvfølgeligt yoghurt rørt med hvidløg.

2 dl kikærter
1 løg
2 fed hvidløg
1 spsk tørret mynte
3 spsk hakket persille
1 tsk paprika
1/2 tsk cayennepeber
2 tsk salt
2 spsk hvedemel
olie til stegning

Sæt kikærterne i blød natten over i rigeligt vand og lad dem dryppe af.
Pil løg og hvidløg og blend dem sammen med kikærterne til en fars. Bland farsen godt med mynte, persille, paprika, cayennepeber, salt og mel, og lad farsen hvile i køleskabet i ca. 10 min. Form små boller af farsen (på størrelse med en 5-krone) og frituresteg dem i olie til de er gyldne. De færdige falafler lægges på køkkenrulle for at dryppe af.

Hummus

Hummus er en mos lavet af kogte kikærter. Hummus spises meget tit som forret sammen med brød og evt. lidt salat.
Mange steder tilsmages hummus med tahin, der er en sesampasta.

3 dl kikærter
2 fed hvidløg
7 sorte oliven (uden sten)
3 spsk citronsaft
2 spsk olivenolie
2 dl vand
1/2 dl creme fraiche 18%
2 tsk mild paprika
salt

Sæt kikærterne i blød natten over i rigeligt vand. Kog dem i frisk vand i ca. 1 time og lad dem dryppe af. Blend kikærterne sammen med de øvrige ingredienser i blenderen og smag til med salt.

Egyptiske grønne bønner

1/2 kg kogte, kolde grønne bønner
2 tsk salt
1/2 dl olie
1 1/2 spsk citronsaft
1 tsk sennep
2 fed hvidløg
1 spsk finhakket persille
1 løg

De kogte, kolde grønne bønner blandes i en marinade, der er pisket sammen af salt, olie, citronsaft, sennep, knust hvidløg og hakket persille. Anrettes i en skål, og tynde skiver af rå løg lægges over.
Spises med yoghurt og brød.

Pita Brød

1 kg mel
25 g gær
10 g sukker
10 g salt
1/2 l lunken vand

Vand og gær røres sammen. Sukker, salt og mel blandes i, og dejen røres til den hænger sammen (dejen skal være stiv). Dejens overflade smøres med olie, hvorefter den hæver i 20 min.
Dejen dels i boller (ca. 100 g stykket) og hæver igen i 10 min. Nu rulles bollerne ud til en diameter på ca. 20 cm og sættes på en bageplade, som er strøget med mel. Brødene hæver i 10 min., inden de bages ved 275°C i 10-10 min. Brødene er færdige, når de svulmer op.
Tip: Den letteste måde at åbne pitabrød på er ved at klippe dem op med en saks.

Bønnesalat

200 g brune bønner
3 spsk olie
3 spsk kryddereddike
1 løg
1 dl persille
saft af 1/2 citron
1 ds tun i vand

Sæt bønnerne i blød natten over i rigeligt vand. Kog dem i frisk vand i ca. 45 min. og lad dem dryppe af. Løg og persille hakkes og røres sammen med olie, kryddereddike og citronsaft til en dressing. Tunen dryppes af og vendes sammen med bønnerne i dressingen.
Spises med yoghurt og brød.

Dadelkager

1/2 kg stenfri dadler
100 g nøddekerner
1 dl olie
2 tsk kanel
175 g mel
2 dl piskefløde

Dadlerne og nøddekernerne hakkes og æltes sammen med halvdelen af olien. Kanel og mel æltes i, indtil dejen er fast. Dejen formes til små runde, flade kager (ca. 5 cm diameter) og steges på panden i olie. De færdige kager lægges på køkkenrulle for at dryppe af.
Fløden piskes til flødeskum, som serveres til de lune kager.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.678 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her