Du er her:
Forside
> Escherichia coli O157
Escherichia coli O157
Print med billeder
Print uden billeder
Vil du undgå sort skærm på din PC?
Klik her og hold skærmen tændt mens du læser
Der findes mange forskellige typer colibakterier. De fleste typer er helt uskadelige og findes i tarmen hos raske mennesker og dyr.
En særlig type, kaldet verotoksinproducerende E. coli O157, kan forårsage alvorlig sygdom hos mennesker. Denne type hører til en toksindannende gruppe colibakterier kaldet VTEC (verotoksinproducerende E. coli). E. coli O157 er en forholdsvis ny bakterie, som første gang blev beskrevet som årsag til fødevarebåren sygdom i 1982.
E. coli O157 kan findes i tarmen hos drøvtyggere, bl.a. kvæg. Den vigtigste til sygdom hos mennesker er sandsynligvis utilstrækkeligt varmebehandlet oksekød. Bakterien kan fødteks. overføres til kød, hvis kødet kommer i kontakt med dyrenes fæces under slagtningen. E. coli O157 kan også findes i rå mælk, der er forurenet med fæces.
Hvornår skal man passe på Escherichia coli O157
I USA har der været flere store sygdomsudbrud, der skyldes E. coli O157. Årsagen har især været hakket oksekød, i form af hamburgere (burgerbøffer), der var kontamineret med bakterien og ikke var gennemstegte. Indtagelse af rå mælk eller mælk, der ikke var pasteuriseret ordentligt, har også været årsag til infektioner.
Det hidtil største udbrud er registreret i Japan i 1996 og omfattede mere end 9.000 mennesker, der blev syge af at spise spirer. Spirefrø kan muligvis blive kontamineret på marken pga. forurenet gødning eller vand.
I Danmark har der endnu kun været påvist få sygdomstilfælde. Således er der i 1997 og 1998 rapporteret henholdsvis 12 og 6 tilfælde forårsaget af verotoksinproducerende E. coli O157.
I 1996 og 1997 blev der i dansk detailhandel påvist E. coli O157 i 0,1% af prøverne af hakket oksekød og i 0,4% og ingen af prøverne af hakket svinekød i detailhandlen i henholdsvis 1996 og 1997.
I 1997 blev der fundet E. coli O157 i 0,7% af prøverne af fåre- og lammekød og i 1% af det udtagne hjortekød.
Sygdomssymptomer
Der skal kun et lille antal verotoksinproducerende E. coli O157 til for at give sygdom. Infektionsdosis er sandsynligvis få hundrede bakterier. Bakterien kan derfor forårsage sygdom uden forudgående opformering i fødevarer.
Symptomerne på sygdommen kan starte efter en inkubationstid på ca. 3-4 dage. Symptomerne er ofte diarré og efterfølgende blodig diarré, samt mavekramper og eventuelt opkastninger. Nogle gange giver sygdommen dog ublodig diarré eller ingen symptomer. Normalt medfører sygdommen ingen eller kun let feber. Sygdommen går for det meste over i løbet af 5-10 dage.
I sjældnere tilfælde og oftest hos ældre mennesker og børn under fem år kan infektionen blive mere alvorlig. I disse tilfælde kan sygdommen forårsage skade på nyrer eller centralnervesystemet. Der kan også ske akut nyresvigt, der kan medføre døden.
Fakta om Escherichia coli O157
Temperaturfølsomhed
E. coli O157 kan vokse inden for temperaturområdet +8°C - +45°C. E. coli O157 i rå mælk dræbes ved lavpasteurisering (+72°C). Opvarmning af kødprodukter til +75°C vil også dræbe E. coli O157. Bakterien er modstandsdygtig over for nedfrysning.
Saltfølsomhed
E. coli O157 kan vokse i fødevarer med et saltindhold på op til ca. 6%.
Iltfølsomhed og følsomhed ved kontrolleret atmosfære
E. coli O157 kan vokse både med og uden tilstedeværelsen af ilt.
pH-følsomhed
E. coli O157 kan vokse i fødevarer med pH over 4.
Tweet
Print med billeder
Print uden billeder
Forrige: Escargots
Næste: Escoffier, Auguste
Klik på den smiley du vil give denne side
Brugernes vurdering
5,0
(
1
stemmer)
Siden er blevet set 1.341 gange -
Se og skriv kommentarer herunder
.
• Judasøre
• Frilandsgris
• Spegeskinke
• Grønne asparges - se: Asparges
Kommentarer og debat mellem læsere
Navn
*
:
E-mail
*
:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar
*
:
Få besked når der kommer en ny kommentar til denne artikel
Modtag nyhedsbrev fra lexabc.dk
Vis alle kommentarer...
Vi elsker jeres billeder
❤
×
Min Bog
×
Min Bog
×
Allerede bruger
E-mail
*
Password
*
Glemt password
Ny bruger
E-mail
*
Password
*
Gentag password
*
Navn på bog
*
Post nr.
*
Køn
K
M
Fødselsdato
Tlf.
Min Bog
×
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Bog
Brugeren eksistere allerede
×
Der er allerede en bruger med det brugernavn.
Leksikon
Mad leksikon
Almen viden quiz
Året der gik 2022 quiz
Antik
Arkitektur
Biografi
Blomster
Byer
Drikke
Dyr
Fisk
Flod / sø
Folk
Folketing
Forfatter
Frugter
Fugle
Grundstof
Historie
It / computer
Jura
Kalender
Kemi
Kendte
Kirker
Krig
Kunst
Latin
Mad
Mennesket
Metal
Musik
Mål og meter
Natur
Offentlige
Planter
Politiker
Religion
Seværdighed
Sport
Sprog
Stat / land
Teater
Teknik
Tilstand
Titel
Udtryk
Vejr
Virksomheder
Ø / øgruppe
Tilmeld nyhedsmail her
Nyeste kommentarer
sigurd haugerud
finnes det en liste over mannskap på Vejrstation Danmarkshavn fra 1973. Evt med adr mob nr osv
Hans Lützhøft
Tak for ovenstående. Jeg mener at have læst, at den sidste forfatter på slægtsbogen, Hans Holten Lützhøft, motorsagkyndig i...
Bitten Lange
Whisky a gogo var en skøn lille disco- bar, meget in - som lå i samme opgang som Rest. Italiano, men til højre, , hele hjørnet mod...
Anna Birthe Bach
Jeg har fået den flotteste grønne saftige slyngplante ud af en pose frø med malabarspinat. Nu glæder jeg mig til at tage den først...
Er du et omvandrende leksikon?
Prøv vores nye quiz...
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
De er gode
Det er ligegyldigt
De er meget irriterende
Stem
Del
Se alle vores afstemninger her...