fylding fulling -en O.
En gammel egnsret fra vest Vendsyssel, som spises julemorgen og nytårsmorgen samt evt. en ekstra gang som middagsmad i julen. Fulling menes at stamme fra england, overleveret af strandede engelske søfolk.
Fulling findes i mange varianter, men fælles er de tre grundingredienser; kød, brød/kage og sirup.
Nogle har målet at Fulling kommer i den danske befolknings mentale opskriftssamling på lige fod med anden velkendt julespise, som fx. grønlangkålen.
Oplevelsen af Fulling er ofte, at Fulling ud fra opskriften lyder ret uspiselig, men at de fleste vældig godt kan lide retten, når de får den serveret.....
1. en ret der spises i Vestvendsyssel mellem Klostergrøften (skellet ml. Børglum og Vrensted sogne) og Rødhus, men kun julemorgen og nytårsmorgen samt evt. en ekstra gang som middagsmad i julen. Hovedingredienserne er kogte og brunede letsaltede (lamme)-ribben og en slags tyk pandekage skåret i stykker på et par tommers længde. Disse brunes med fedt i panden; undertiden erstattes kagen af melboller (i ældre tid altid af bygmel), som også brunes. De forskellige dele blandes nu sammen i panden, tilsættes juleøl og sirup og serveres meget varmt.
2. fulling frå groo'ben å, jord fra grøfteoprensning.
3: fyld.
Teorien om den egnsret Fulling, som knytter sig til vest Vendsyssel (sognene langs kysten), er at den stammer fra strandede engelske søfolk, da der er en vis lighed med gammel engelsk morgenmad, og som man endnu spiser i de yderste landdistrikter i New Zealand. Pandekage, kød/pølse og sirup.
Vest Vendsyssel er her på kortet angivet med farve, som de uvidende kan støtte sig til.