Hyldebusken er en gammel kulturplante, og den har vokset i Europa og Asien siden forhistorisk tid. Den findes både i dyrket og vild form. Nogle hyldesorter blev tidligere anvendt som lægeplanter.
Den almindeligste hyld er den, der blomstrer omkring sankthans med store, hvide blomsterskærme efterfulgt af klaser af sorte bær om efteråret. Blomsterne bør anvendes så hurtigt som muligt efter plukningen. Ryst dem forsigtigt for at fjerne evt. små insekter, og skyl dem hurtigt i koldt vand før brug. Udover den velkendte hyldeblomstsaft kan man bl.a. bruge blomsterne til sorbet og mousserende vin. Man kan også dyppe blomsterskærmene i pandekagedej, fritere dem i olie og servere dem med lidt sukker og citronsaft.
Bærrene skal tilberedes inden brug. De blandes som oftest med andre bær til saft, geleer eller i tærter, dels for at drøje på dem, men mest for farvernes skyld.
Tidligere troede man, at hylden beskyttede mod hekse, så derfor plantede man tit et hyldetræ ved sin husgavl.