Planter med både rod og knoldstamme er en lille, særlig gruppe, der bl.a. rummer kartoffel og jordskok. Jordskokken er en nordamerikansk plante, og da den kom hertil i 1600-tallet, blev den brugt på samme måde, som kartoflen gør i dag. Men da kartoflen holdt sit indtog, blev jordskokken næsten glemt.
Jordskokken har en tynd skal med hvidt, saftigt frugtkød indeni. Smagen minder lidt om artiskok med strejf af jord og røg. Formen er knoldet og ujævn, omtrent på samme størrelse som kartofler, og de kan bruges på samme måde.
Jordskok er i familie med solsikken og kan blive op til to meter høj. Mange havedyrkere anbringer jordskokkerne på en sådan måde, at de giver læ til andre planter. Jordskokker indeholder inulin, en stivelsestype, der er opbygget af frugtsukker.
Jordskokker er gråhvide, let rødlige, temmelig uregelmæssige, rundagtige stængelknolde. Skrællede jordskokker bliver let mørke og lægges derfor efterhånden i koldt vand tilsat eddike (1 spsk eddike pr. l vand). Kan også koges med skal.
Anvendelse: Kogte, stuvede, gratinerede, til suppepureer og gratiner. Sæson: Oktober-februar.