Dette lysegrønne eller violette "rumfartøj" med de lange antenner er virkelig en sær skabning i haven. Vi spiser den runde vækst, der vokser over jordoverfladen, men den er egentlig en forkortet og opsvulmet stamme med udvoksede stilke rundt om. Når man køber knudekål, er stilkene som regel skåret af.
Knudekål hører til kålsorterne, og smagen minder om en saftig kålroe. Den kan anvendes i salater, som dipgrønsag eller i gratiner.
Knudekål kom til Europa i 1500-tallet, og det er i Tyskland, at den er blevet mest populær.
Brassica oleracea var. gongylodes
Knudekål tilhører korsblomstfamilien (Crusiferae), og andre navne for kålen er glaskål, glaskålrabi, og kålrabi. Den er udviklet fra den vilde kål som en af de mange kåltyper, der er opstået i de mere end 3000 år, kål har været dyrket. Det er dog en temmelig ung kåltype, som først opstod kort før det 16. århundrede i Nordvesteuropa ud fra marvkålen. I modsætning til andre knolddannende kåltyper, hvor roden danner knolden, så er det hos knudekål stængelen, der er svulmet op til en knold eller knude. Selve knolden kan være blå eller lysegrøn, men kødet er altid hvidt.
Knudekål er især populær i de tysktalende lande, men er også ved at være almindelig i Holland, England, Sverige og Norge. I Danmark har den været kendt i mange år, men har aldrig fundet større anvendelse. Dog har man kunnet spore en stigende interesse hos forbrugerne.
Betydning i kosten
Knudekål hører til blandt de moderat energiholdige grønsager. De har et betydeligt indhold af C-vitamin.
Typiske fejl:
Råd, udtørring, mekanisk beskadigelse og træethed.
Opbevaring og holdbarhed:
Knudekål opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig uden blade i 2-4 uger og med blade i ca. 1 uge. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed kan de uden blade holde sig 2-3 dage og med blade 1-2 dage.
Sæson: Maj-Oktober