Logo

Kræger - rosinblomme - krier

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gamle krægetræer kan findes over det meste af Ærø. Typen er en lil­le mirabelblomme, og den var tidligere et ret almindeligt dyrket frugt­træ på øen. I dag findes den for det meste vildtvoksende. Af vildt­voksende blommer her i landet findes der kun kræge og den endnu mere småfrugtede slåen.
Krægen hører til forårets første budbringere. Kaskader af små hvi­de blomster kan før løvspring give indtryk af et sidste snefald, men er faktisk på varme forårsdage en yndet trækkilde for bier og andre ins­ekter. Blomsterne bliver hen på sensommeren til runde, blåduggede stenfrugter af udseende som små, hårde blommer - dybblå, næsten sorte i farven - der bliver siddende på grenen længe efter bladene er faldet.
Frugterne har en stærk og bitter smag. Først efter adskillige frost­dage er de sure, snerpende smagsstoffer blevet mere sødlige. Forin­den har fuglene måske ribbet træerne for dets frugter, som derfor bør indsamles når de er velmodne, men før de har fået frost, hvor fugle ikke bryder sig om dem. Efter et ophold i dybfryseren er de klar til brug.
Der er mange og store torne på grenene og frugterne skal pluk­kes med forsigtighed. Det fortælles, at de modne frugter tidligere blev høstet ved at slå på grenene med store kæppe - samme frem­gangsmåde som benyttes i middelhavslande ved høst af oliven.
På Ærø kan man høre kræger omtalt som krier - muligvis under indflydelse af tysk fra tiden, da øen hørte under hertugdøm­merne. I Sønderjylland kaldes frugten for rosinblomme, og træet selv det sønderjyske rosintræ. Det fås ikke på planteskoler, men det er så heldigt at kræger sender mange rodskud op med samme egenska­ber som moderplanten.
Tidligere spillede disse små blå blommer en rolle i landhusholdningerne, men udnyttelsen er nu sporadisk. De er for småfrugtede og uegnede til spisning i rå tilstand, hvorimod de er særdeles gode til henkogning, syltning og marmeladefremstilling.
 
Kræge brændevin:
De frostmodne bær skylles grundigt og lægges i et glas. De dækkes med alkohol og trækker et par måneder. Væsken sies fra og henstilles til klaring en uges tid, hvorefter essensen hældes på en ny flaske til lagring. Dette koncentrat af smagsstoffer i alkohol tilsættes vodka eller en snaps - fx Brøndum. Smagen kommer oftest bedst frem, når essensen er stærkt fortyndet.
 
Kræger i rom:
Læg de hele vaskede kræger i et skoldet glas eller en krukke og hæld stødt melis over og ned imellem frugterne, så de dækkes og fyld derefterop med en god 40% mørk rom. Dæk lufttæt og lad stå køligt i mindst 3 måneder og meget gerne i længere tid. Jo længere jo bedre.
Spises med flødeskum eller is og kan også anvendes i tærter. Saften hældes over eller drikkes til.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 3.213 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her