Logo

Løg - grønsag

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
eng. onion; fra. oignon; ty. Zwiebel, ital. cippola. Lat. Allium.

Løg findes i utallige arter og er en af de fornemste og mest benyttede smagstilsætninger. Kepaløg er det vigtigste og mest anvendte af alle køkkenløg. Det findes i mange arter og variationer, runde, ovale, små og store. Det runde, gule løg er det populæreste husholdningsløg og også det, der i industrien bl.a. anvendes til frysetørrede løg, stegte løg etc.
Kepaløg kaldes også rødløg, skønt de fleste kepaløg er gule eller hvidlige. Kun en lille del, ca. 5% af kepaløg bliver rødlige eller helt mørkerøde. De er som regel blidere end, de lyse kepaløg.
Løg anvendes rå i sildemarinader, som krydderi til kød- og fiskefars og utallige middags- og frokostretter.
Syltetøj (perleløg) er en lille sort, der syltes i eddike og anvendes som krydderi i salater, til visse kødretter m.m.
Skalotteløg med den grålige skal er sammensat af flere småløg uden om et hovedløg. Det er meget fint i smagen og anbefales ofte.
Hvidløg se: Hvidløg
Purløg adskiller sig fra andre løg ved, at det er de cylindriske blade, der anvendes.
Purløg anvendes som krydderi på smørrebrød, æggekage, omeletter, sauce, salater, sild m.m.

Løg er:
- det almindelige husløg med brun skal, som kan være lille og sviende eller stort som en knyttet hånd og mildt
- det aromatiske hvidløg
- det mildt-aromatiske rødløg
- skalotteløget, sart og kraftigt på en gang
- det opkvikkende forårsløg

Løg indeholder:
- 120 Joule pr. 100 g
- 5 g kulhydrat
- næsten intet protein og fedt
- kalium og C vitamin

Løg:
- giver fri passage i luftvejene
- sætter gang i fordøjelsen
- renser blodet.
- rører en til tårer

Løg vil:
- have det lidt køligt, helt mørkt og ret tørt
- stå for sig selv - ellers smager alt af det
- snittes så frisk som muligt, ellers bliver det bittert
- steges lidt før kogning - ellers bliver det aldrig blødt
- ikke ligge for længe i salaten - ellers bliver den uspiselig

Løg kan lide:
- at blive stegt. Det gør det krydret og sprødt
- at blive dampet langsomt. Det gør det sødt og saftigt
- at få modspil - fra krydrede, stærke, syrlige, fede, røgede eller stegte ingredienser
- at spille sammen med noget sødt og cremet
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Leksikon
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.526 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Lars Løkke’s parti Moderaterne
Effektiv reklame - klik her