Laks - Salmo salar
Hvis Loke havde haft bare den mindste smule biologisk indsigt, havde han omskabt sig til en havørred og ikke til en laks, dengang Valhals guder var efter ham på Island. Laksen har nemlig en fortykkelse foran halefinnen, hvilket havørreden mangler, og det betyder, at man kan løfte en laks op i halen. På den måde fangede guderne Loke efter han havde forårsaget Balders død, og det ærgrer ham sikkert den dag i dag, at han ikke havde hørt bedre efter i biologitimerne.
Laksen er en prægtig fisk. Den er smuk, den er lækkert formgivet, den er utrolig stærk og den smager pragtfuldt, og så har den en helt ubegribelig forplantningscyklus. Den lille lakseunge, der er klækket af et æg i Skjern Å's øvre løb, æder sig først større i selve åsystemet. Efter nogle år i ferskvand forlader den unge laks sin fødeå og drager til søs - ud i de uendelige saltvands-spisekamre, hvor føden er rigelig, men hvor farerne til gengæld er legio.
Hvis vores laks skulle overleve puberteten oppe under Grønlands kyster, så vil den en skønne dag blive kønsmoden. Et instinkt i laksen vil så få den til at søge tilbage til netop den å, hvor den selv kom til verden, for at søge en mage i åens øvre løb ved gydebankerne i det klare kildevand.
Efter æggydning og befrugtning er laksen nu radmager og yderst modtagelig for infektioner af skimmelsvampe, og mange af dem når ikke tilbage til saltvandet, men lider en ynkelig død i åens ferske vand.
De, der når tilbage til Nordsøen, får en chance mere til at æde sig tykke og fede oppe under Grønland for på ny at vende tilbage til Skjern Å for at formere slægten et år senere.
Mod gydepladserne
Alt dette ved man, fordi man har mærket laks i alle skandinaviske elve og vandløb for at følge deres færden. Hvordan de bærer sig ad med at finde tilbage fil deres fødeå igen er stadig en gåde.
Men når det er lykkedes, svømmer laksen først rundt i åmundingen et stykke tid for at vænne kroppen til den stærkt reducerede salinitet. Fisken skifter farve fra det sølvblanke til brunlige nuancer med gule og orange pletter, og den ophører med at indtage føde. Når den alligevel ofte hugger på lystfiskernes blink og fluer skyldes det formentlig jagtinstinktet, der stadig sidder i den. Efter nogle ugers tilvænning til det ferske vand svømmer laksen nu opstrøms mod gydepladserne, og i den periode er den fredet mod fiskeri af enhver art.
Burlaks
I den seneste snes år har et nyt produkt fundet vej til forbrugernes spiseborde. Der er tale om de kunstigt opdrættede laks, hvor specielt Norge har en kæmpemæssig produktion. Opdrættet foregår i store ståltrådsbure, der er forankret i saltvand.
På det tidspunkt i den unge laks' liv, hvor den alligevel ville være søgt ud i saltvand for at æde sig tyk og fed, bliver den nu i stedet udsat i et stort bur og fodret efter en nøje tilrettelagt kostplan.
Kosten indeholder blandt andet karotin, som er det farvestof, der farver gulerødder orange, og derfor farves laksens kød i den rød-orange farve, som de fleste forbrugere forventer fisken skal have. Men mange vildlaks, og specielt Østersølaks, har slet ikke denne iøjnefaldende røde farve, og forbrugerne må endelig ikke tro, at jo rødere kødet er, desto højere kvalitet har laksekødet. Det forholder sig snarere lige omvendt. Men det er den ægte vare - Salmo salar - der bliver opdrættet i Norge, og der er intet at komme efter rent kvalitetsmæssigt. Vildlaks smager bare bedre.
I køkkenet
Det er underligt at tænke på, at laks har været fattigmandskost. Den smukke fisk var så almindelig, at folk, som tog tjeneste på gårdene betingede sig, at de højst fik laks tre gange om ugen.
Siden blev det "fin" mad og der er formodentlig ikke en køkkenchef, som ikke på et tidspunkt har ladet sig inspirere af laksen. Antallet af opskrifter med den er uendelige.
Gittes smukkeste lakseoplevelse stod brødrene Troisgros i Roanne for, og lakseescaloper med syre, vermouth og hvidvin er til alles tilfredshed ofte på bordet på Frederiksberg.
Har Claus Fisker fået laks i bundgarnet springer vi ud i rå marinering af den superfriske fisk. Vi anvender halestykket, som skæres i papirtynde skiver og anrettes i et lag på meget kolde tallerkener. laksen pensles med en marinade af citronsaft med knuste korianderfrø hvorefter fisken "hviler" i køleskabet i 20 minutter. Lige før serveringen pensles fisken med god olivenolie og den serveres med en salat af fintskårne champignons og tomater uden skind og kerner vendt i olivenolie, hakket basilikum og persille. laksens lækre mellemstykke bliver ofte skåret på
tværs tillaksekoteletter. laks har egentlig en relativ robust smag og kan derfor tåle lidt af hvert. Vi har med stor succes grillstegt koteletterne, men i februar/marts indbyder vejret i Danmark jo sjældent til hygge ved havegrillen. Så kommer koteletterne en tur på stegepanden og serveres som: Stegt laksekotelet med tomat, oliven og persille
Brugernes vurdering
4,0
(
1
stemmer)
Siden er blevet set 723 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Leksikon
Der er allerede en bruger med det brugernavn.