Lat. Prunus amygdalus.
Mandler er de olieholdige frø af to varianter af mandel træet: henholdsvis søde og bitre mandler.
Søde mandler kan anvendes skoldede og uskoldede som ingrediens i bagværk, desserter og konfekt (marcipan).
Bittermandler kan anvendes i små mængder for at fremkalde en speciel smag af bittermandelolie i bagværk, desserter m.m. Men på grund af stort indhold af blåsyre, kan bitre mandler ikke mere købes her i landet i almindelige butikker.
Pistacier eller grønne mandler er stenfrugter på størrelse med hasselnødder. De anvendes til oliefremstilling samt til desserter, bagværk og konfekt.
Mandlen er en af verdens mest alsidige delikatesser, og blandt alverdens mandler hæver de andalusiske sig blandt de bedste.
Hvis mandelsmagen maskeres af krydderier, lader de sig nøje med den relativt billige californiske mandel, men skal mandelsmagen stå i centrum, er det kun de spanske mandler, der dur. "De spanske mandler har en meget mere floral smag. De er mere afrundede og milde og er tillige meget smukkere at se på.,"
Den rynkede mandel med skal er californisk. Den lange slanke, glatte mandel er en spansk Largueta. Den afskallede, smukke, runde, hvide mandel er en spansk Marcono.