Pæretræet er en gammel kulturvækst med oprette grene, og det omtales allerede i græske skrifter 700 år fødtKr. Vores almindeligste pæresorter er opstået som krydsninger mellem europæiske og asiatiske, vilde former. I dag findes der mange forskellige sorter med varierende kvaliteter, farver og former, og nogle er meget elegante med en lang, slank facon.
Pærer skal håndteres forsigtigt. De er følsomme over for stød og er ikke særligt holdbare, og de sælges derfor ofte umodne i forretningerne. Selv når en pære er overmoden, ses det ikke altid på skallen. Da de er ret fiberrige, blev de tidligere brugt inden for folkemedicinen bl.a. mod forstoppelse.
Det er taknemmeligt at lade pærer koge sagte i en sukkerlage smagt til med honning, vin, citron eller krydderier, da de på en fin måde opsuger smagen. Server dem med en cremet gorgonzola, mascarpone eller en anden god friskost.
(der findes også elektriske pærer og hestepærer)