Pastinakken tilhører samme familie som guleroden. Det er en af de mest robuste af rodfrugterne, idet den tåler både frost og barsk vejr og kan stå ude hele vinteren. Den har også et højt indhold af sukker og stivelse.
Pastinak er lyst gullighvid både udenpå og indvendig, har en lidt porøs konsistens og en krydret smag.
En anden rodfrugt, der minder om pastinakken, er persillerod, der smager som en blanding af persille og selleri, men som i øvrigt anvendes på samme måde som pastinak både i råkost, gryderetter og supper. Til forskel fra de fleste grønsager smager persilleroden bedre og bedre, jo større den bliver, og jo senere den høstes.
Pastinak er hvid, kegleformet eller rund. Den er i familie med guleroden. Skallen er brunlig og i modsætning til guleroden ret tyk. Kødet er hvidt med udpræget sødlig smag. En pastinak skal være fast, glat og jævn i skallen.
Anvendelse: I kød- og grønsagssupper, gryderetter m.m.
Sæson: Oktober-april.