Logo

Rødbede

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rødbeden er nok den rodfrugt, hvis anven­delse er steget mest i de seneste år. Smør, wa­sabi, peberrod eller gedeost, der får lov til at smelte på en varm, nykogt rødbede, er en rig­tig delikatesse. Kog den altid med skal og med en stump af toppen på for at bevare både farve, smag og næringsstofferne bedre. Top­pen kan bruges på samme måde som spinat og sølvbede. Rødbeden giver både smuk far­ve og god smag i salater.
Det er ikke bare smagen, men også farven og formen, der påvirker os til at købe flere rødbeder. Der er runde og aflange, gule, hvi­de og tilmed stribede rødbeder.
Rødbeden stammer fra srrandbeden, der vokser vildt i Middelhavslandene. Romerne dyrkede den, så da den kom til Nordeuropa, kaldte man den først romerbede. Den gule bede er en gammel kulturplante, der er blevet populær igen. Den er gul under sin orangerø­de skal, og den bevarer også sin farve efter kogning.

Rødbeder skal være faste og regelmæssige, ikke alt for store. Der fås både runde og aflange sorter. Rødbede skal behandles forsigtigt, så saften ikke løber ud. Rodspidsen må derfor ikke klippes af. Rødbeder til råkostsalat skrælles tyndt, inden de rives.
Anvendelse: Rødbeder syltes i eddike. Kogte kan de serveres i suppe. Små rødbeder kan serveres kogte eller oynbagte med smør.
Sæson: August-april.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.383 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her