Logo

Spirer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Spirer til alt godt

Spirer er blevet daglig kost i mange hjem og spirer er blevet almindeligt at dyrke i institutioner, børnehaver og skoler - sammen med den obligatoriske bakke med karse. Kunsten at fremdrive spirer har kineserne kendt til i mere end 5.000 år, og der findes flere anvisninger på dette i gamle kinesiske skrifter. Også i andre lande i Orienten har dyrkning af spirer været almindelig - kendt bl.a. i Himalaya hos Hunzafolket, det folk i verden der er kendt for deres sunde levevis og høje levealder.

I spirer findes der bl.a. en del C-vitamin som dannes når plantekimen udsættes for sollys ved hjælp af plantens klorofyl. Det er blot 150 år siden, at skørbug var en ganske almindelig sygdom i de finere kredse i Indien, men ukendt hos den fattige del af befolkningen. Det var grunden til, at man der fandt ud af at det måtte skyldes at de fattige ofte levede af vandskadede ris og bønner som havde dannet C-vitamin. Hos europæerne blev linser og bønner et effektivt middel mod skørbug bl.a. på lange sørejser. Som proviant kunne de holde sig længe og ved at spire dem ombord og spise spirerne fik de deres C-vitaminbehov dækket så de ikke pådrog sig den frygtede mangelsygdom. Kineserne har længe anvendt spirer som lægemiddel og idag anbefaler flere helselæger, at drikke juice af spirer som forebyggende middel.

At dyrke spirer er nemt og enkelt. Vi behøver sådan set kun vand og lidt sollys for at opnå resultat. Da det er et af de mest livgivende fødeemner vi kan tilføre kosten burde mange flere forsøge sig med denne hobby.

Når et frø kommer i forbindelse med vand starter en kemisk proces i frøet og spiringen begynder. Med processen sker der ligeledes en ændring i frøets næringsindhold. fødteks. omdannes de tungere stivelsesforbindelser til lettere optagelige sukkerforbindelser hvorved spiren kommer til at smage lidt sødligt. Både vitamin- og mineralindholdet stiger betydeligt og proteinerne omdannes til lettere optagelige forbindelser. Det er grunden til, at spirer er et letfordøjeligt produkt der ikke som de tørrede frø kræver at blive kogt for at kunne fordøjes.

De mest almindelige frø der sælges som spirer på dåse og i frisk stand er de grønne soyabønner (bønnespirer). Også Alfalfaspirer, der er spiret af lucernefrø er almindelige at få. Men andre frø er også egnede til spiring - fødteks. kikærter, linser, solsikkekerner, azukibønner, hvide bønner o.a. Disse forskellige frø kan dyrkes i forskellige beholdere; et syltetøjsglas, en flaske, en urtepotte, en tallerken eller en spand.

Til spiring skal der benyttes:
1 beholder fødteks. syltetøjsglas
1 stk gaze eller ostelærred
1 elastik
frø
vand

Fremgangsmåden er følgende:
Kontroller frøene og sorter dårlige og beskadigede fra. Læg frøene i blød i syltetøjsglasset og overbrus dem med lunkent vand. Beregn: 1 del spirer til 4 dele vand. Lad frøene ligge i vandet natten over. Næste dag hældes vandet fra og frøene skylles godt. Frøene skal nu passes og udvikle sig til de har opnået den ønskede spirelængde fødteks. på 5 cm. Spirerne efterses dagligt og skylles med koldt vand 2-4 gange dagligt. Spiretemperaturen må ikke overstige 20ºC og hvis de står for koldt forlænges spiretiden. Står de for varmt kan de blive syrlige og mugne. Hvide spirer er tegn på at de er dyrket i mørke. - Grønne spirer at de er dyrket i sollys. Hvide spirer kan sættes i dagslys et par timer før brug og de vil da danne grøn top og dermed C-vitamin. Spirer kan opbevares i køleskab i ca. 6 dage, de kan også fryses, men mister så deres sprødhed. Nogle spirer bør skylles og skallen fjernes. Pas på de tynde spirer ikke brækker i stykker. Spirer bør ikke koge for længe højst 3 minutter ellers mister de deres sprøde smag. Bønnespirer der er ved at blive bløde kan evt. reddes ved at blive nedlagt i isvand få minutter før servering. Kikærter og hvede giver den rette proteinkomplementering og er gode at spire sammen. Hvis kikærter spises i større mængder kan de give luft i maven. Men det kan undgås hvis man krydrer med frø af kommen, dild, fennikel eller spiser retten smagt til med sar. Jordnødder og solsikkekerner på ikke spire til de bliver grønne for de bliver bitre i smagen. De skal kun spire til de netop åbner sig. Hvis du forsøger at spire den gule soyabønne bør den koges mindst 5 minutter før den spises for at opnå bedst fordøjelighed.

Tomatbøf med spirer.
4 store tomater
1 æggehvide
1 dl rasp
1 spsk sesamfrø
1 tsk urtesalt
2 spsk olivenolie
1 løg
3 dl spirer
1 dl friskthakket persille

Skyl tomaterne og skær dem i tykke skiver der vendes i æggehviden.
Dernæst vendes de i rasp, sesamfrø og salt. Løget finthakkes og svitses i olien. Løgene tages af og tomatskiverne ristes gyldne på hver side i olien. Tomatskiverne lægges på et serveringsfad og løgene fordeles over dem dernæst fordeles spirerne og den friskhakkede persille. Dette er en dejlig forret der kan nydes på ristet brød.

Sund morgenmad med bønnespirer.
1 æble
1 ananas
1 spsk hvedekim
1 dl muesli eller granola
1 dl bønnespirer
1 dl ymer eller yougurt

Rens æblet og skær det ud i småbidder, skær ligeledes ananasskiven ud i småstykker. Bland frugterne med granola og hvedekim. Tilsæt Spirerne og spis blandingen med ymer til. Tåler man ikke mælkeprodukter kan de erstattes af et glas tomatjuice eller soyadrikken Naturli.

Spirelandgange,
2 agurker
4 dl spirer
1 lille bæger hytteost
1 rød peberfrugt
1 fed hvidløg
1 spsk hakket purløg
1/2 tsk paprika

Agurkerne skylles og skæres igennem på langs. Den saftige frødel skrabes ud og gemmes til senere brug. Spirerne skylles. Hytteosten kommes i en skål og blandes med finthakket peberfrugt og indmaden fra agurkerne.- Der smages til med knust hvidløg og purløg samt salt og peber. Hytteostblandingen fordeles i de 4 agurkelandgange og der drysses med paprika. Tilslut fordeles de nyskyllede spirer ovenpå.

Spiredip.
3 dl cremefraiche
1 dl fløde
1 dl tomatjuice
1 dl finthakket dild eller persille
1 tsk oregano
2 dl alfalfaspirer

Rør creme fraichen med fløde og tomatjuice og smag til med krydderierne. Vendt forsigtigt let findelte alfalfaspirer i. Server som dip til snacks eller som dip til den bagte kartoffel

Chop suey med bønnespirer.
500 g kyllingekød
1 tsk salt
2 store løg
2 peberfrugter
1 bakke champignoner (ca. 250 g)
1 dl vand eller bouillon
2 spsk tamari soyasauce
250 g friske bønnespirer

Skær kødet, der er kogt i forvejen i strimler og steg det i olie ved god varme. Tag det af panden og drys saltet på. Kom løg og peberfrugter i strimler på panden og steg dem et par minutter. Tilsæt de rensede og skivede champignons og tilsæt efter et par minutter vand og tamari. Lad det snurre et par minutter. Tilsæt sluttelig bønnespirer og hønsekød og server.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.506 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her