Logo

The

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Generelt om the
Thebusken
Forskellige typer af the: Dust Fannings, Broken Orange Pekoe Fannings, Broken Orange Pekoe ,, Orange Pekoe, Pekoe, , sorte the, , grønne the, , Oolong the, urtethe,
Opbevaring og holdbarhed:
*ba generelt om the* Generelt om the *sa*
The-busken stammer fra Kina, og det var kineserne, som opdagede den og dens egnethed til the-drik. Allerede i det 8. århundrede kunne deres viden om the fylde en håndbog i ti dele med erfaringer fra omtrent tusinde års thekultur. Oprindelig blev the drukket som medicin i Kina, men i årene 618-907 i Tang-dynastiet begyndte man at nyde teen og som en følge heraf også at handle med den.

Legenden fortæller, at kejseren Shen-nun under en rejse rundt i landet søgte skygge under et træ, medens han kogte vand til at drikke, og at et blad fra thetræet faldt ned i det kogende vand. Han forsøgte sig med en tår og fandt det yderst velsmagende og stimulerende. Og hermed var så den allerførste the brygget.

Det var hollandske købmænd, som bragte theen til Europa i begyndelsen af 1600-tallet, hvor theen til at begynde med blev betragtet som en meget fornem og dyr drik. I Storbritannien blev theen i løbet af kort tid en folkedrik. Omkring 1740 brugte en arbejderfamilie gennemsnitligt 5 % af deres indkomst på the.

Englænderne havde vanskeligheder ved at fremskaffe tilstrækkelige mængder af the, fordi kineserne kun ville handle theen for sølv, hvilket var dyrt i Storbritannien. Englænderne fandt imidlertid ud af, at de kunne bytte opium for the. De iværksatte en større produktion af opium i den dengang engelske koloni Indien. Opiumsvalmuen voksede fint der, og opium var i Kina også kendt som et smertestillende middel, af hvilken regeringen havde tilladt en import på 3000 pund om året. Briterne solgte tusind gange så meget opium til kineserne illegalt.

Den store afhængighed af Kina bekymrede englænderne, og fra midten af 1800-tallet startede de med dyrkning af the i Indien. En britisk major opdagede nogle vilde thebuske i Assam, og de sendte derefter thespioner ud for at løse gåden om produktion og behandling af thebladene. Assam Company startede en rekrutteringskampagne, hvor mange kinesiske arbejdere meldte sig i håbet om hurtig rigdom. Forholdene var dog elendige, og malaria, gul feber, kolera og dysenteri rasede. Først omkring 1930, efter at Indien havde fået sin uafhængighed, blev forholdene forbedret ved hjælp af lovgivning.
De største theproducerende lande i dag er Indien, Kina, Kenya, Sri Lanka, Tyrkiet, Indonesien og Japan.

*ba thebusken* Thebusken *sa*, Camellia Sinensis, er en tropisk, stedsegrøn busk af familien Camellia. Hvis den får lov til at passe sig selv, bliver den i løbet af få år til et 14-15 meter højt træ. På plantagerne beskærer man planterne, så de bliver buskformede. Herved bliver de lettere at plukke, buskene forgrener sig kraftigt, og der kommer flere friske, grønne skud. Det er kun topskuddet og de to første blade, der bliver plukket, hvilket giver den bedste the. Thebladene bliver plukket ved håndkraft, og en erfaren theplukker kan samle 30-35 kg grønne theblade på en arbejdsdag.

Bladene lægges til tørring på store hylder, hvor der blæses varm luft igennem. I løbet af 15-20 timer visner bladene og bliver bløde og velegnede til rulning. I rullemaskiner krølles og rulles bladene, således at bladcellerne knuses, og der frigøres de bladsafte og enzymer, som er grundlag for theens karakteristiske aroma. Rulningen gentages flere gange, alt efter hvilken bladstørrelse der ønskes. Under rulningen begynder bladene en iltningsproces, hvorved deres grønne farve ændrer sig til klar kobberbrun. Endelig stoppes iltningsprocessen ved tørring i tørreovn. Thebladene får nu deres kendte, tørre, sorte udseende, hvor der kun er 3% tilbage af det oprindelige vandindhold. Den såkaldte "grønne" the iltes ikke, men tørres under rulningen.

Herefter renses bladene grundigt for støv og stilke og sorteres efter størrelse i et system af rystesigter. Til sidst bliver theen pakket i transportkasser foret med aluminiumsfolie, der skal hindre theen i at optage fremmede smagsstoffer.

Ved sorteringen af theen deles den op efter størrelse og kvalitet. Man arbejder med følgende sorteringsbetegnelser:
*ba forskellige typer af the* Forskellige typer af the *sa*
*ba dust fannings* Dust Fannings *sa*, hvor størrelsen er næsten pulveragtig med meget kraftig smag. Denne sortering sælges ikke i Danmark.

*ba Broken Orange Pekoe Fannings* Broken Orange Pekoe Fannings *sa* er udfoldede blade, der er 1/4 cm stort inden tørring. Når det er tørret, er det på størrelse med et sandkorn og giver en meget kraftig smag.

*ba Broken Orange Pekoe* Broken Orange Pekoe *sa* består af de grønne blade, der er knust til mindre stykker inden behandlingen for at give den færdige the mere karakter.

*ba Orange Pekoe* Orange Pekoe *sa* er the fra de 3 yderste, lidt ældre blade på buskens kviste. Bladstykkerne har en størrelse på 1/2 - 2 1/2 cm og giver en ren, rig og fyldig smag.

*ba pekoe* Pekoe *sa* (krøllet blad) er the fra de 3 yderste og helt unge blade på buskens kviste. Bladstykkerne har en størrelse på 1/2 -1 cm og har en fyldig, rig aroma.

Kvaliteten er den samme, men størrelsen på thebladene afgør, hvordan de kan anvendes. Til thebreve anvender man sorteringsstørrelsen Broken Orange Pekoe Fannings for at sikre en hurtig udtrækstid. Til løs the anvender man the af sorteringsstørrelserne Pekoe, Orange Pekoe og Broken Orange Pekoe.

Theens kvalitet, smag og karakter er fuldstændig afhængig af dyrkningsland og -region, samt højde, klima og jordforhold. Derudover kan der være variation fra sæson til sæson.

Der findes tre hovedtyper af the, der alle er baseret på blade fra thebusken; det er den *ba sorte the* sorte the *sa*, der er tørret og iltet, den *ba grønne the* grønne the *sa*, der blot er iltet, og *ba oolong the* Oolong the *sa*, der kun er iltet halvt.

Det er meget få thesorter, som bliver anvendt som rene theer. Der findes over tusind forskellige theblandinger. I disse bruges the fra forskellige lande og områder for at holde en ensartet kvalitet på de forskellige varemærker. Ofte kombineres blandingerne med frugt, frugtolier eller tørrede blomster.

Der findes også typer af "the", der ikke er baseret på blade fra thebusken, nemlig *ba urtethe* urtethe *sa*, der er baseret på blomster, frugter, bark eller rødder eller udtræk herfra. Den mest kendte urtethe er kamillethe, der består af tørrede kamilleblomster.
Betydning i kosten
Sort og grøn the har et højt indhold af antioxidanter.

*ba Opbevaring og holdbarhed:* Opbevaring og holdbarhed: *sa*
The skal opbevares mørkt og lufttæt, fødteks. i tætlukket pose i en lukket metaldåse.

Rene theer, dvs. the uden tilsat smag, kan holde sig i mange år. The med tilsat smag holder sig ikke så længe, da smagen damper af. Denne kan holde sig ca. et 1/2 år alt efter kvalitet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 670 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her