Tilsætningsstoffer
E 407, E451, E500, E331, antioxidant og konserveringsmiddel. Det er bare et udvalg af tilsætningsstofferne i en helt almindelig pålægsskinke. Hvad er tilsætningsstoffer og hvad skal de bruges til? Og hvilke skal vi undgå, hvis vi vil leve lidt sundere?
E-numre er tilsætningsstoffer, der er godkendt af EU til at blive brugt i fødevarer. Men det betyder ikke, at de ikke kan være problematiske.
Især skal man være opmærksom på Nitrit og Sulfit, der ofte bruges som konserveringsmidler i madvarer.
Nitrit (E249-252) bruges i kødpålæg, både til at give en "frisk farve" og til at konservere pålægget, så det holder sig længere. Men det er bevist, at det kan udvikle stoffer, der er kræftfremkaldende for mennesker. Derfor har Danmark forøgt at stille krav om lave nitrit-indhold i danske madvarer, men en EU-beslutning i sommer fordoblede grænseværdierne - også i de danske kølediske.
Sulfit (E220-228) er et stof, der bruges i især vin, rosiner og abrikoser som konserveringsmiddel. Stoffet kan give bivirkninger som diarré, trykken i brystet og udslæt og astmatikere kan få voldsomme astmaanfald.
Andre tilsætningsstoffer bliver blandt andet sat i forbindelse med allergi og alt i alt peges på problemer med omkring 10% af de godkendte tilsætningsstoffer.
Hvad kan man så gøre? Ja, det er ret uoverskueligt, men hvis man ikke vil sætte sig ind i alle tilsætningsstoffers virkning og bivirkning er der nogle enkle tommelfingerregler, man kan følge.
Hvis ingredienslisten er alt for lang, er det som hovedregel et dårligt tegn.
Gå efter kortere lister. Økologiske varer har andre krav til, hvor mange tilsætningsstoffer, der må være. Generelt er der færre og sikrere E-numre i økologiske varer.
Det vigtigste er dog at sætte sig ind i virkningen af de tilsætningsstoffer, du kommer i indkøbskurven og beslutte, hvad man vil finde sig i.
Brugernes vurdering
5,0
(
1
stemmer)
Siden er blevet set 1.477 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Bog
Der er allerede en bruger med det brugernavn.