Søde og røde og små og bage - de har mange sjove navne, de uundværlige vinterkortofler, der giver smog og vitaminer i de solfattige måneder.
Søde kartofler, bagekartofler, japankartofler, jordskokker og jicama - nogle af ordene virker bekendte og andre måske ikke. De er heller ikke i familie med hinanden, men fælles for dem er, at de alle er rodknolde. Og de er rigtig gode grønsager i de sidste vintermåneder. De er fulde af varme - hvis man ellers kan beskrive grønsager på den måde, og deres forskellige farver, faconer og smag gør, at det hurtigt bliver lidt "sjovere" at fremtrylle de sidste vinterretter. Ja, man kan næsten ikke undgå at komme i det kreative hjørne, når man hjembringer nogle af disse lidt eksotiske "vinterkartofler".
Den søde kartoffel bliver ofte forbundet med den amerikanske juletid, men i mit køkken er det lige nu, den holder sit indtog. Jordskokker er en skøn knold, der kan spises det meste af året, japankartofler er trods deres størrelse fulde af smag, og jicama er bare så sød og sprød, at man hver gang forundres. Vor almindelige knold, kartoflen, skal naturligvis ikke glemmes blandt de andre lidt anderledes knolde, men sidst på kartoffelsæsonen, er det bagekartoflen, jeg anvender mest.
De her nævnte knolde harmonerer godt med fjerkræ og vildt. Rosmarin eller koriander er gode krydderurter til knoldenes "varme" smag, og appelsin, tørrede abrikoser og nødder er også sikre valg til retter med vinterkartofler.