Opførelsen af Berlinmuren mellem Østberlin og Vestberlin blev påbegyndt. Den blev bygget for at hindre østtyskeres flugt til Vestberlin. Siden oprettelsen af DDR i 1949 var et stort antal borgere flygtet ud af landet; frem til murens opførelse i alt 2,7 mio.
Den britiske forfatter Herbert George Wells døde. Han blev 79 år gammel. Wells er især kendt for sine pionerarbejder inden for science fiction, der fremskriver datidens naturvidenskab tilsat fantasi og samfundskritik, fx Klodernes kamp om en invasion fra Mars.
Den tyske interneringslejr Frøslevlejren blev taget i brug. Den lå ved Padborg i Sønderjylland og var oprettet på dansk initiativ for at hindre deportation af danske til Tyskland, hvilket kun delvis lykkedes. 12.000-13.000 danske fanger passerede igennem lejren.
Den britiske sygeplejerske Florence Nightingale døde, 90 år gammel. Hendes begavelse, organisationstalent og personlige venskab med datidens indflydelsesrige mænd gjorde, at hun fik betydelig indflydelse ikke alene på sygeplejeuddannelsen, men også på forbedringer af det britiske sundhedsvæsen.
En folkeafstemning i Norge gav overvældende flertal for opløsning af unionen med Sverige. Det besluttedes fra svensk side af opløse unionen i oktober samme år, og prins Carl af Danmark blev valgt til norsk konge under navnet Haakon 7.
Den britiske filminstruktør Alfred Hitchcock blev født. Han skulle blive en af filmhistoriens største og mest indflydelsesrige skikkelser. Hitchcock debuterede som instruktør med The Pleasure Garden. Blandt hans store successer er Menneskejagt og Fuglene. Hitchcock døde i 1980.
Ved den daværende dansk-svenske grænse ved Brömsebro indgik Sverige og Danmark fredsaftale efter Torstenssonfejden. Danmark måtte afstå Gotland og Øsel samt de store norske områder Jämtland og Härjedalen.