Ahmadiyya [ɑ×mɑ'dijɑ]: moderne missionerende gren af islam, stiftet af Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908), der hævdede at være Messias, Mahdi og den genkomne Krishna. Bevægelsen ledes nu af hans sønnesøn, kaliffen Mirza Nasir Ahmad. Hovedkvarter i Rabwah, Pakistan; der er opbygget et verdensomspændende net af missioner, og i Europa er der bygget 6 moskeer, deriblandt Nusrat Djahanmoskeen i Hvidovre, indviet 1967.
ahmadiyya, islamisk reformbevægelse stiftet 1889 i Punjab, Indien, af Mirza Ghulam Ahmad, der erklærede, at han var islams lovede Messias. Islam, hindu-religioner og kristen mission havde hver for sig mange tilhængere i Punjab, og Ahmad opfattes af sine tilhængere som både den kristne Messias og den hinduistiske Krishna.
Siden 1947 er ahmadiyya blevet ledet fra Qadiyan i Pakistan. Islam betragter den som kætteri, bl.a. fordi Ahmad har status af profet.
Det er et af ahmadiyyas særtræk, at den tidligt missionerede i Vesten. I 1967 åbnede den i Hvidovre den første moské i Norden, Nusrat Djahan-moskéen, opført efter tegninger af den danske ingeniør John Zachariasen, og den udgav Koranen komplet i ahmadiyya-muslimen Abd al-Salam Madsens danske oversættelse.
Bevægelsen har ca. 12 mio. medlemmer, i Danmark ca. 500 (2005), hvoraf over 2/3 er pakistanske indvandrere.
.............................................................................................................