Ajanta [ɑ'dƷɑntɑ]: landsby i Centralindien. Et stort buddhistisk klosteranlæg, Kloster- og tempelruiner i klippen fra mellem 2. årh. 'fvt' (før vor tid, tidl. fødtKr.) og 7. årh. e.Kr.
omfatter næsten 30 klippetempler, rigt udsmykket med skulptur og fresker med scener fra Buddhas liv. Ajantas templer er hugget ud af granitklipper i Waghoras floddal.
Plan over helligstedet med de 29 huler, som rummer buddhistiske templer og klostre.
Ajanta-klippehule med Buddhatempel fra 7. årh., hvor søjler, relieffer og stupaen med den siddende Buddha er hugget ud i den massive klippe.
Ajanta, landsby i den indiske stat Maharashtra, 105 km nord for byen Aurangabad. Det afsidesliggende sted ved en krumning af Wagurna-floden blev kendt i 1819, da britiske soldater på øvelse stødte på en række klippehuler. Det viste sig at være 29 buddhistiske huletempler og klostre, der er hugget ind i klippevæggen i en periode fra ca. 200 fødtKr. til 650 e.Kr. De er rigt udsmykket med skulpturer og relieffer og er især berømt for de talrige malerier, der dækker væggene. Malerierne viser episoder fra Buddhas liv og illustrerer også Jataka-fortællingerne, der beretter om Buddhas tidligere jordiske eksistenser. Formålet med disse malerier var religiøst, men de mange scenerier giver os et levende indtryk af dagliglivet i det gamle Indien. De er hovedværker i 400-600-tallets indiske malerkunst under og efter Gupta-dynastiet.
Her ses en af de berømte fresker, "Badende prinsesse».
.............................................................................................................