Logo

akvarium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

akvarium

En smuk akvariebeplantning med pilblad (Sagittaria) i forgrunden.

 

akvarium [a'kvarium] (latin): beholder, helt eller delvis af glas, sjældnere af plastic eller andet, i hvilken man holder vandplanter og vanddyr, i reglen fisk, i stuekultur. Også betegnelse for en institution eller bygning med permanent udstillede akvarier. Kineserne har holdt guldfisk i mere end 1000 år; men det er karakteristisk, at deres kultiverede former er udviklet med henblik på at kunne betragtes fra oven. Guldfisken kom til Europa i 1691; men først da industrialiseringen gjorde glas billigt, begyndte hobbyen at brede sig i Nord- og Mellemeuropa; ordet akvarium anvendtes 1. gang af Philipp Henri Gosse i 1853.


Akvariet gør det muligt at betragte fiskene fra siden. Det indrettes i reglen med et bundlag af groft sand eller grus, sjældnere tørv, visne blade eller andet. Til dekoration anvendes især forskellige slags sten og trærødder. Akvariet beplantes med forskellige vand- og sumpplanter, der tåler at vokse neddykket en rimelig tid. Vandet i akvariet må ofte afstemmes og behandles, alt efter hvilke fisk og planter man vil have til at trives i det. Efter vandets indhold af opløste stoffer kan dette inddeles i en række vandtyper, der kan spille en rolle for trivslen.


Akvariet forsynes næsten altid med en passende lyskilde af hensyn til plantevæksten og beskueren. Man vælger i reglen lysstofrør af økonomiske hensyn; men glødepærer giver et behageligere og sundere lys og bør i hvert fald iblandes. Derudover giver et i mængde afstemt dagslys også den bedste plantevækst. Det er ofte nødvendigt at opvarme akvariet til nogle grader over stuetemperaturen. Hertil anvendes elektriske, oftest stavformede varmelegemer, nedsænket i vandet og eventuelt styret af en termostat. Akvariet overdækkes med en glasplade. Der findes mange former for tekniske hjælpemidler til akvariebrug; men de er i de fleste tilfælde legetøj og i bedste fald uden betydning for akvariets trivsel.

 

Gennemluftning med almindelig stueluft giver fiskene mere iltrigt vand, men driver samtidig den for planterne så vigtige næring kuldioxid ud af akvariet; en svag gennemluftning med kuldioxid er faktisk bedre til dem. Blandt de mest effektive filtertyper er bundfilteret, der udnytter hele bundlaget som filtermasse. Nødvendigheden af teknik er i høj grad afhængig af, hvor mange fisk man har i akvariet. Et passende antal er 1 fisk à 5-6 cm's længde pr. 5 liter vand i et velbeplantet akvarium.


Saltvandsakvarier er noget vanskeligere at holde i balance og bør rumme endnu færre fisk pr. liter. Det er kun meget få højere planter, der gror i saltvand, og man er derfor henvist til algevækster. Som bundlag bruges oftest granuleret kalk eller koralgrus, til dekoration koraller og kalksten. Det nødvendigste tekniske hjælpemiddel er en cirkulationspumpe.


Offentlige eller private akvarier med permanente udstillinger findes mange steder i verden. Danmarks Akvarium i Charlottenlund /snart i Kastrup er det største danske og rummer mange meget smukke akvarier. Øresundsakvariet i Helsingør er et lille, men pænt akvarium med danske havdyr. Fiskeri- og Søfartsmuseet med Saltvandsakvariet i Esbjerg har en samling dyr fra Nordsøen og er særlig kendt for sit sælarium, åbnet 1976.


akvarium

Akvarium med udvendigt, motordrevet filter og luftpumpe. Filtreringen foregår via den perforerede spids forrest t.v. Fine luftbobler strømmer ud gennem stenen bagest t.v.


akvarium

Akvariefilteret indeholder nedefra opefter et lag grus, nylon, filtrerkul, nylon og sand. 1. membranpumpe; 2. luftslange til filteret og eventuel ilttilførsel; 3. fri tilslutningsslange; 4. udstrømningsslange; 5. perforeret hævertende.

 

akvarium: vandbeholder, ofte af glas, til levende vanddyr og vandplanter; akvarium-hold i private europæiske hjem har siden ca. 1890 været en yndet hobby.

 

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Leksikon
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 928 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her