Moderne alter af G. Michelucci. Firenze. Baptisteriet.
Alter (latin): offersted, i Gamle Testamente i reglen en stenblok (1. Samuelsbog 6), flere sten (1. Mosebog 31) eller jord (2. Mosebog 20); men kan også være et bord, som offeret stilles på (Dommerbogen 6). Offerbegrebet trængte efterhånden tillige ind i den kristne kirke, og alteret blev nadvergæsternes bord. Martyrkulten influerede på dets form, idet der i det anbragtes en relikvie. Den romersk-katolske kirkes alter skal være af sten og rumme en relikvie; den lutherske kirkes er almindeligvis af træ. Oprindelig stod altret utildækket; senere opsattes et antemensale eller ophængtes et antependium. I katolsk tid havde man foruden højaltret (treenighedsaltret) nogle sidealtre. Ved triumfvæggen ind mod skibet på nordsiden (kvindesiden) af korbuen stod i de fleste kirker et Maria-alter, mens der på sydsiden (mandesiden) stod et alter for kirkens værnehelgen; desuden kunne der være flere altre. Efter reformationen forsvandt alle sidealtrene efterhånden.
Alter i oldtidens Ægypten, afbildet i en papyrusrulle fra Neb Ged. Paris, Louvre.
Romersk alter. Pompeji, Vespasian-templet.
Oldkristent alter fra 10. årh. Bolsena, Cappella del Miracolo.
Gotisk alter. Domkirken i Pistoia.
Barokalter, udført af brødrene Asam. Miinchen. Johannes Nepomuk-kirken.
Sengotisk fløjaltertavle i Birkerød Kirke med en tæt befolket Golgatha-scene i midtskabet og fire mindre passionsscener i fløjene. Altertavlen er formentlig et lybsk værkstedsarbejde fra omkring 1475.
Altertavle, udført 1963-66 af Erik Heide til Kragelund Kirke nær Silkeborg. Tavlen er et nadverrelief i ubehandlet smedejern. Den tilsvarende alterskranke og alterbordet i granit er også Erik Heides værk.
Højalteret i Peterskirken i Rom, omgivet af den mægtige, 29 m høje søjlebårne baldakin (også kaldet ciborium eller tabernakel), bygget i bronze 1624-33 eller tegninger af G.L. Bernini.
: offersted; offerbord til brændoffer og offergaver. I den kristne kirke stedet hvorfra nadveren uddeles og gudstjenesten forrettes, bortset fra prædikenen.
1) Minoisk alter fra paladset i Mallia på Kreta; 2000-1600-tallet fødtKr.
2) Alter fra hellenistisk tid med erotiske relieffer (Museo Archeologico, Venezia).
Se også gyldne altre.
.............................................................................................................