ammassak (grønlandsk): det samme som fisken lodde. Lodde (Mallotus villosus) er en 11-20 cm lang loddefisk, som
lever i store stimer i de arktiske farvande.
Lodde er en vigtig fisk for fiskeriet og havenes
økosystemer, da den via sine årlige vandringer har et stort udbredelsesområde
og idet den danner et vigtigt fødegrundlag for mange af havets rovdyr, især torsk
og grønlandssæl, der hver især står for ca. 49% og 38% af den samlede fouragering
på lodde. Fisken har dog også stor betydning for mindre udbredte arter såsom rødfisk.
Grønland
Det grønlandske navn for lodde er ammassak. Fisken har givet
navn til den østgrønlandske ø Ammassalik.
Lodde
er basis for et stort industrifiskeri. Kødet smager lidt som sild og fisken
spises i både Grønland og Canada. Rognen anvendes til sushi, hvor den sælges
som "masago". I Danmark sælges lodde i tørret form som dyrefoder. En
stor del af den globale fangst anvendes til fiskemel og fiskeolie.
.............................................................................................................