Angelsaksisk håndskriftillustration fra 10. årh., typisk for den lette og farveglade Winchester-skole, der havde hjemsted i det samlede angelsaksiske riges hovedstad. De draperede dragter og krusede akantusblade er særlig karakteristiske.
: fællesbetegnelse for de germanske folkestammer angler og saksere, der sammen med jyder og antagelig også frisere invaderede store områder i England i 5. årh. e.Kr. Ifølge Beda (673-735) forlod de romerske legioner England 407 e.Kr., hvorefter den britiske kong Vortigern bad om hjælp fra fastlandet for at imødegå røveriske overfald fra bl.a. scotere og piktere. Den første gruppe angelsaksiske lejetropper krydsede Kanalen 449 e.Kr., under ledelse af Hengist og Horsao.
Senere udviklede togterne sig til regulær kolonisation, og den oprindelige keltisk-britiske befolkning fortrængtes til Wales, Skotland og Bretagne.
Invasioner år 400-500 -+Jyder
De syv angelsaksiske kongeriger lå ofte i indbyrdes strid og søgte af og til hjælp fra de keltiske kongeriger i Wales og Skotland.
Ifølge litterære kilder er anglernes hjemsted halvøen Angel, mens sakserne beboede de nordtyske områder omkring Elbmundingen samt dele af Nederlandene. Ved bosætningen i England slog anglerne sig efter traditionen ned i områderne fra Suffolk til Northumbria, mens sakserne bosatte sig i Sog SØ-England; Wessex, Sussex og Essex minder herom. Fra de tidligste angelsaksiske grave viser det blandede fundmateriale en række fællestræk for angler, jyder og saksere, især i keramikken og smykkerne. Den stærkeste tilknytning til Danmark (Jylland) ses i fund fra Kent og Suffolk. Dyreornamentikken og dens udvikling frem til vikingetid giver sig til kende i bl.a. Sutton Hoo-fundet, nu på British Museum, London.
Angelsaksisk guldsmedekunst er smukt repræsenteret i det store guldspænde fra 7. årh., der indgik i Sutton Hoo-fundet.
angelsaksisk skrin af hvalben, ca. år 700.
Angelsaksisk konge i rådet, ca. år 1000. T.h. lytter dronningen til forhandlingerne. På angelsaksernes tid nød kvinderne større respekt og havde flere rettigheder end efter den normanniske erobring 1066.
Angelsaksere er nu ofte betegnelsen for engelsksprogede folk.
.............................................................................................................