Logo

Barokmusik

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

ba'rokmusik: musikken mellem den musikalske renæssance og rokokoen, dvs. ca. 1580-1730. En af barokmusikkens forudsætninger er Camerata Fiorentina, en sammenslutning af antikbegejstrede litterater og musikere i Firenze, der ville skabe en opera med den græske tragedie som forbillede. Polyfonien træder i baggrunden, musikken skal tjene ordet, solosangen, den såkaldte monodi, og vekselvirkningen mellem recitativ og arie opstår.

Den stærke kontrapunktik erstattes af en mere harmonisk sats; overstemmen bærer melodien med generalbassen som fundament og akkompagnement. Den franske komponist Rameau m.fl. grundlagde en funktionel harmonilære. Samtidig skabte Andrea og Giovanni Gabrieli i Venezia stærke klangkontraster i den flerstemmige korkomposition, der overtoges af concerto grosso, hvor vekselvirkningen mellem soli og orkester er karakteristisk.

Tyngdepunktet i musiklivet flyttes fra kirken til hofkapellet. I kirkemusikken er de betydeligste frembringelser kirkesonaten, koralmotetten og kantaten. I takt med den rigere instrumentationskunst oplever instrumentalmusikken en blomstring.

Danseformer optages som satser i suiten, hvoraf den fastere komposition sonaten opstår. Med rod i vokalmusikken og med ricercare og canzone som mellemled opstår fugaen, der forbindes med præludium og toccata. Den alvorlige opera, opera seria, og den muntre opera buffa dyrkes især i Italien og Frankrig, hvor også balletten opstår. Frankrig, England, Nederlandene, Tyskland og Italien skaber en frodig musik for taste instrumenter, mens lutmusikken når sit højdepunkt i Spanien og Frankrig. Periodens største komponister var i Italien: C. Gabrieli, Monteverdi, A. Scarlatti, Corelli, Vivaldi, Pergolesi; i Frankrig: Lully, Rameau, Couperin; i England: Byrd, Purcell, Handel (på engelsk Handel); i Tyskland: Schutz, Telemann, Buxtehude, J. S. Bach.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Leksikon
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 992 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her