Gammelt islandsk aneroidbarometer.
: (græsk): apparat til måling af atmosfæriske tryk. Torricelli opfandt 1643 kviksølvbarometret, et foroven lufttomt, lukket glasrør, mindst 82 cm langt og fyldt med kviksølv, neddykket med sin nederste, åbne ende i en beholder med kviksølv; kan også være udformet sådan, at røret forneden har en kort opadbøjet ende, der udgør kviksølvbeholderen (hævertbarometer), Lufttrykket på kviksølvet aflæses på en skala, der angiver kviksølvsøjlens højde.
Ved aneroidbarometret (fjeder- eller metalbarometret) virker lufttrykket på en lufttom tyndvægget beholder (dåse eller spiralrør), hvis bevægelser overføres til en viser. Forsynet med en skriveanordning er det en barograf (registrerende barometer). Lav barometerstand (»lavtryk«) betyder ofte regnfuldt vejr, høj barometerstand (»højtryk«) tørt vejr. Da trykket i den frie atmosfære aftager med højden, benyttes barometret endvidere til højdemålinger, især i luftfartøjer.
Aneroidbarometer. Det skiftende lufttryk påvirker den flade, lufttomme dåse med den store, bølgede overflade; ved højt lufttryk trykkes dåsen sammen, og viseren drejer til højre, mod bedre vejr; ved lavt lufttryk går det omvendt.
Kviksølvbarometer.
(1) viser Torricellis barometer, som består af et glasrør, fyldt med kviksølv. Den åbne ende er neddykket i en skål med kviksølv.
(2) er et U·rørsbarometer og (3) viser et gennemskåret Fortin-berometer.
.............................................................................................................