: fjernelse af grene eller roddele på træer og buske for at påvirke væksten eller frugtsætningen. Før plantningen ind kortes grenene noget for at skabe balance mellem kronen og det oftest for lille rodsystem. Den videre beskæring af frugttræer kan foretages efter mange forskellige principper, som især i ældre tid tillagdes stor betydning. Generelt kan det siges, at man i de første år tilstræber at danne en krone med 5-6 hovedgrene, som senere skal bære træets bestand af frugtgrene; alle svage og uønskede grene fjernes, og de valgte ledegrene skæres tilbage over en knop, som vender i den retning, hvor nyvæksten ønskes. Senere beskæres for at skaffe lys til alle kronens dele. I ældre træer skæres de udlevede partier bort, og nye ledegrene udvælges til erstatning for de gamle. Udføres oftest om vinteren; i espalierfrugtavl er det dog nødvendigt med en sommerbeskæring for at hindre spild af træets næringsstoffer ved frembringelse af grene, som alligevel skal fjernes ved vinterbeskæring. Sår efter bortskårne grene bør altid smøres med et sårmiddel for at hindre indtrængen af sygdomsvækkende organismer.
1. T.v. ungt frugttræ før omplantning; t.h. efter omplantning og beskæring;
2. Beskæring ved formning af træet;
3. T.v. rigtig hækklipning; t.h. forkert;
4. T.v. forkert beskæring af buske; t.h. rigtig udtynding;
5. Beskæring over en knop: a. for højt, b. for tæt, c. rigtigt; d. bortskæring af en knop, hvorfra der vil bryde en konkurrencegren frem; den anden knop fjernes;
6. fjernelse af konkurrencegrene;
7. Rodbeskæring af bærbuske før omplantning.
.............................................................................................................