: landsby ved inderste del af Sognefjord, Norge, med den bedst bevarede norske stavkirke, opført ca. 1150. Indre rejsning med 12 master, kor og apsis; svalegangen er yngre. Mod V dragekampportal, mod S en enklere portal. Borgund Stavkirke er den mest intakte af de 31 mere eller mindre velbevarede norske stavkirker, som er tilbage af de 750, der menes at have eksisteret.
Borgund stavkirke ligger i Borgund i Lærdal kommune i Sogn og Fjordane fylke i Norge. Stavkirken blev bygget omkring år 1180 og er den mindst ændrede af de norske stavkirker. Kirken er en såkaldt langkirke og har dragehoveder på gavlene, udskåret portal og svalegang.
Kirken adskiller sig fra de fleste andre stavkirker ved at indretningen ikke er blevet væsentlig ændret siden reformationen. Bortset fra prædikestolen og altertavlen er interiøret i Borgund, som den firkantede døbefont i klæbersten (fedtsten), fortsat som det var i middelalderen.
På grunden, hvor kirken ligger, er der fundet spor efter et ældre byggeri, som kan være fra en tidligere kirke eller offersted.
Borgund stavkirke er det, de fleste ser for sig, når de tænker på stavkirker: Tag over tag, spir over spir og dragehoved på mønningen. De fleste af de andre bevarede middelalderstavkirker ser ikke sådan ud, og hvor de gør det, er det fordi de blev ombygget til at ligne Borgundkirken i slutningen af 1800-tallet. Undtagelsen er Heddal stavkirke, som havde alle sine tag og spir allerede før I. C. Dahl og andre begyndte at interessere sig for stavkirkerne i 1800-tallet. Andre stavkirker, som Flesberg stavkirke og Torpo stavkirke, har haft et mere Borgund-lignende udseende tidligere.
Grundrids af kirken
.............................................................................................................