Den ene af de seks bronzelurer som blev fundet i Brudevælte Mose i Nordsjælland.
bronzealder: den forhistoriske periode hvor bronzen var fremherskende som redskabsmateriale. O. 5000 født Kr. begyndte udnyttelsen af naturligt kobber på Balkanhalvøen. Ca. 3000 født Kr. lærte man at blande tin i kobberet og fik herved et hårdere metal, bronze, som var lettere at støbe. I Danmark begyndelsen en lokal bronzestøbning ca. 2000 fødtKr., men først ca. 1800 kan man tale om en egentlig bronzealder.
Guldskål fra yngre bronzealder, Boeslunde. Guldrigdommen nåede i Danmark sit højdepunkt i yngre bronzealder, hvor især guldskåle var karakteristiske, sandsynligvis importeret fra Mellemeuropa.
Viksøhjelmene, fundet i Brøns Mose, Sjælland. Alle genstande befinder sig i Nationalmuseet.
Urnegrav fra yngre bronzealder; Rørbæk ved Sakskøbing.
Gravhøje fra ældre bronzealder ved Tindbæk øst for Viborg.
Bronzealderen deles i to hovedafsnit: ældre bronzealder, karakteriseret ved, at de døde begravedes ubrændte i stenkister eller udhulede egestammer under en kuplet jordhøj, samt yngre bronzealder, hvor ligbrænding var enerådende, og gravurner af ler anbragtes i en ældre høj eller dækkedes med en flad jordhøj. Hovederhvervet var kvæghold og agerbrug. Samfundet synes at have været et klassedelt bondesamfund, hvor den politiske og religiøse ledelse lå hos enkelte fornemme høvdingeslægter. Bronzealderens befolkning boede i landsbyer, der i yngre bronzealderen kunne være anselige, med op til 30 huse, der med en længde på 16-33 m og en bredde på 6-8 m vidner om en højt udviklet tømrerteknik. En omfattende vareudveksling forbandt bronzealderens samfund. Et net af forbindelsesveje sikrede transporten af metaller og færdigvarer helt fra Centraleuropa til Norden. Offerhenlæggelser har oplyst om bronzealderens religion og kult, fx solvognen fra Trundholm og lurerne fra Brudevælte Mose, ligesom helleristningerne er et udtryk for bronzealderens religiøse ideer. Kvindesmykker udgør en stor del af bronzealderens offerfund.
Bronzealder; kulturperiodens placering i det arkæologiske tidsskema.
........................................................................................................................