Logo

civilforsvar

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Den blå trekant på orange baggrund er Det internationale civilforsvarskendemærke

 

: den del af et lands totalforsvar, der har til formål at forebygge og afhjælpe følgerne af krigshandlinger for den civile befolkning. Enkelte landes civilforsvar assisterer tillige i fredstid de civile myndigheder i katastrofesituationer og bistår med tilrettelæggelse og udførelse af statslige hjælpeaktioner af humanitær art.

 

Historie: Det danske civilforsvar er et barn af 2. verdenskrig. I 1938 besluttede regeringen at opbygge en beskyttelse af civilbefolkningen mod følgerne af evt. luftangreb.

 

STATENS CIVILE LUFTVÆRN var en humanitær og ikke-militær organisation. Luftværnet fik opstillet sirener til varsling af befolkningen i alle større byer, der blev bygget beskyttelsesrum og uddannet personel, der med brand- og redningsmateriel kunne indsættes mod krigsskader.

Det var en stor og vanskelig opgave, da man ikke havde erfaringer at bygge på. Efter 2. verdenskrigs udbrud i 1939 fik man dog oplysninger fra England og Tyskland om luftangreb på byer og virkningen på civilbefolkningen.

Der blev også beordret mørklægning af alt lys, der kunne ses fra luften og lavet planer for evakuering af befolkningen fra truede byområder.

Danmark blev forskånet for større krigsskader, men en del byer blev udsat for mindre angreb, bl.a. Aalborg da engelske fly angreb den tyske flyveplads vest for Nørresundby.

Til assistance ved større angreb, blev der oprettet et antal mobile hjælpekolonner med værnepligtig personel – CBU-kolonner. En af disse blev stationeret i Vraa og Sindal. Luftværnet totale styrke var i 1945 på ca. 250.000 personer.

 

Efter 2. verdenskrigs ophør blev Luftværnet nedlagt, bortset fra CBU-kolonnerne.

Efter krigen kunne unge mænd, vælge at aftjene deres værnepligt i Civilforsvaret i stedet for almindelig militærtjeneste i kamptropperne.

I 1992 fik Danmark en ny Beredskabslov, der medførte, at civilforsvaret blev kraftigt nedskåret, og der skete en sammenlægning med BRANDVÆSNENET til det nuværende REDNINGSBEREDSKAB.

 

Beredskabsstyrelsen er en styrelse under Forsvarsministeriet med redningsberedskabet som ansvarsområde. Styrelsen består af en tilsyns- og rådgivningsafdeling, en operativ afdeling (tidligere Civilforsvaret/Beredskabskorpset), en administrativ afdeling og et direktionssekretariat.

Som styrelse fører det tilsyn med de kommunale redningsberedskaber og rådgiver disse og øvrige myndigheder på beredskabsområdet. Den operative afdeling omfatter dels det statslige redningsberedskab på i alt fem beredskabscentre, to skoler, et frivilligcenter, dels internationale nødhjælpsopgaver. Under internationale operationer benyttes navnet Danish Emergency Management Agency.

Styrelsens centrale del ligger i Birkerød.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 785 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?
Effektiv reklame - klik her