Logo

Danelagen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Danelagen

England efter år 886. Det blå område er Danelagen

 

: de områder i NØ-England som i 878-937 beherskedes af nordiske vikinger og hvor dansk ret havde gyldighed; en juridisk særstilling som var anerkendt af de engelske konger. Navnet Danelagen kendes fra 1008.


Danelagen (oldengelsk: Dena lagu engelsk: Danelaw) var navnet på det område som den danske konge Guthrum (Æthelstan) beholdt ved fredsaftalen i Wedmore i 878. Før fredsaftalen var han konge over størstedelen af England.


Grænsen blev trukket tværs over England fra London til Mersey. Syd for grænsen gjaldt angelsaksiske love og blev styret af kongen af Wessex. Områderne nord og øst for var under Gorms kontrol, og der gjaldt de lokale love. Mange af krigerne, der havde deltaget i slagene mod englænderne, slog sig ned i Danelagen. I stedet for at plyndre begyndte de at ernære sig ved handel og landbrug. Vikingerne fik så stor kontrol med Danelagen, at de navngav gårde, landsbyer og egne på det skandinaviske sprog. Navne, som eksisterer den dag i dag. Da vikingerne fandt sig tilrette, giftede de sig med kvinder fra lokalbefolkningen, der betragtede sig mere som vikinger end englændere.


Danelagen

Danske stednavne i det nuværende England.


I dag refererer nogle historikere til Danelagen som "det skandinaviske England".


Kong Alfred den Stores efterkommere så Danelagen som "vikingsk" og fortsatte anstrengelserne med at få området tilbage under engelsk kontrol. Da det omsider var gennemført, havde vikingerne sat deres præg på befolkning, sprog, handel og administration i Danelagen, som vi kan se i dag.


Det har haft meget stor betydning for Englands udvikling, at vikingerne efterlod en middelklasse af selvejerbønder, der udgjorde et bredere grundlag for at udvælge dygtige folk til betydningsfulde poster end adelstanden.




Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.060 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her