En donut (også kaldet doughnut) er en sukker- og fedtholdig kage/snack,
som er rund med et hul i midten. Dejen er en pandekagedejsagtig beignetdej,
oftest af hvedemel, der er tilsat bagepulver som hævemiddel. Dejen formes til
sin karakteristiske ringform, før den friteres i olie eller fedt. Der er ofte
overtrukket med glasur, sukker, eller flormelis, og indeholder også ofte
smagsgivere som tørrede frugter, kakao eller chokoladestykker. De fås desuden
fyldt med syltetøj eller marmelade, hvorved de opnår en stor lighed med
berlinere.
Donuts forbindes ofte med USA, men kager af friturestegt dej
kendes i realiteten fra hele verden, dog stammer donutten fra Østeuropa,
hvorfra indvandrere medbragte opskriften til USA i det sene 1800-tal.
Opskrift på luftige og vanedannende amerikanske donuts. Ca.
12 styk.
#
50 g smør
2 dl mælk
20 g gær
2 æg
75 g sukker
1 tsk. salt
500 g hvedemel
Mindst 1 liter olie til friturestegning
Pynt:
Flormelis eller stødt sukker
Eller glasur på flormelis og vand samt frysetørrede hindbær
og groft lakridspulver
*
Sådan gør du
Smelt smør, tilsæt mælk og tag af varmen.
Blandingen skal være lillefingervarm.
Smuldr gær i og tilsæt æg, sukker og salt.
Pisk let og tilsæt mel lidt efter lidt.
Ælt godt og lad dejen hæve tildækket i 1–2 timer, indtil den
er dobbelt så stor.
Slå dejen ned, rul ud til et par centimeters tykkelse og
udstik i små cirkler.
Udstik herefter et mindre hul i midten og gem gerne dejen
fra sidste udstikning.
Læg donuts på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve
tildækket i 20–30 minutter.
Varm olien i en gryde og fritér et par donuts ad gangen i 4–5
minutter, indtil de er gyldne og færdigstegte.
Lad dem dryppe af på fedtsugende papir, indtil de kan
håndteres.
Vend i herefter i flormelis eller sukker eller dyp den ene
side i glasur og pynt med frysetørrede bær og lakridspulver.
Tips: De er faktisk ikke svære at lave. Selve dejen er ikke
meget anderledes en end fed bolledej tilsat æg, og forskellen ligger mest i, at
man udstikker dejen til små cirkler med hul i midten, som efter hævning nummer
to ryger i frituregryden.
Donuts kræver blot to udstikkere. Èn med en diameter på
cirka 6-7 centimeter og så en helt lille på cirka 1,5 – 2 centimeter. Det kan
virke småt, men husk, at dejen skal hæve endnu en gang efter udstikningen, og at
den bliver endnu større efter en tur i olien.