[ge'n-]: overførsel af gener (arveanlæg) fra en organisme til en anden på tværs af artsgrænser, en teknik der første gang anvendes med held 1974. Det er lykkedes at indsætte genet for rottens vækst hormon i befrugtede museæg (i et af ægcellens kromosomer) der udvikledes til mus i næsten dobbelt størrelse; egenskaben nedarvedes hos afkommet. Vha. gensplejsede bakterier og gær fremstilles i dag bl.a. human insulin, humant vækst hormon, interferon og blodstørkningsfaktor VIII, som bløderpatienter ikke selv kan danne.
Konsekvenserne af spredning af gensplejsede mikroorganismer i naturen, fx ved sprøjtning af marker med gensplejsede mikroorganismer eller udledning af spildevand fra anlæg, er uafklarede. Som kontrolforanstaltning blev der i Danmark 1976 på initiativ af fire forskningsråd nedsat et registreringsudvalg. Et af Indenrigsministeriet nedsat gensplejsningsudvalg fremkom 1985 med en betænkning. 1986 oprettedes lov om miljø og genteknologi.
........................................................................................................................