Logo

Irak

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

: republik i Vestasien. I består overvejende af Eufrats og Tigris' flodsletter og lavlandet imellem disse (Mesopotamien). Klimaet i Irak er subtropisk fastlandsklima med kølige regnfattige vintre og tørre hede somre.

 

Irak: republik; selvstændig stat siden 1932; 434.924 km². Hovedstad Baghdad, 3,2 mio indb.1978

• Befolkning: 6,3 mio. 1957; 8,0 mio. 1965; 15,4 mio. 1985, heraf 80% arabere, resten overvejende kurdere og iranere.

• Religion: overvejende islam.

• Sprog: arabisk (officielle), 15% taler kurdisk.

• Vigtigste eksportvare (i pct. af samlede eksport 1983): olie 98,6.

• Vigtigste handelspartnere: Brasilien, Japan og Tyskland. BNP pr. indb.1980 $ 3.020 (DK $ 11.950).

• Møntfod: dinar a 1000 fils.

 

• ØKONOMI OG ERHVERV. Iraks økonomiske situation er stærkt afhængig af olie. Landet har Mellemøstens næststørste oliereserver. Stor udlandsgæld, bl.a. på grund af store våbenkøb i Frankrig og Sovjetunionen. Efter nationaliseringen af Iraks olieindustri i 1972 er Iraqi National Oil Company ansvarlig for udvinding, produktion, transport og markedsføring af Iraks råolie og olieprodukter. Olieeksporten er vital for landets økonomi, men olieterminalerne i Golfen blev ødelagt 1980 og den trans-syriske olierørledning lukket 1982. Irak kan nu kun benytte en 1000 km lang rørledning fra Kirkuk til Middelhavet via Tyrkiet. Nye olieledninger bygget i samarbejde med nabostaten Saudi-Arabien er under konstruktion. Landbruget beskæftiger ca. halvdelen af den erhvervsaktive befolkning. Industrien er ringe udviklet, men er især i forbindelse med olieraffinering under kraftig udbygning.

 

• HISTORIE OG POLITIK. ludskiltes 1920 fra Tyrkiet og blev selvstændigt kongedømme; britisk mandatområde til 1932, herefter dog stadig stærk britisk indflydelse til 1958, da monarkiet væltedes ved et militærkup. I udråbtes herefter til republik, opgav sin vest-orienterede politik og trådte ud af Baghdad-pagten. Efter fornyet mil.-kup 1963 afløstes pro-sovjet kurs af tilnærmelse til Egypten og Syrien og bl.a. Iraks deltagelse i 3. og 4. Mellemøstlige Krig, ligesom Iraks regering støtter PLO. Irakiske styrker havde fra 1969 været stationeret i Syrien og Jordan, men forholdet til Syrien blev spændt fra 1970, og det kom til gensidige fjendtligheder indtil forholdet ændredes brat i 1978 og der fremsattes planer for en militær, politisk og økonomisk union mellem de to lande. Mistanke om syrisk indblanding i kupforsøg i Irak 1979 standsede unionsplanerne. Forholdet til Iran var spændt, bl.a. pga. begge landes krav på 3 øer i Persiske Bugt; det kom til grænseepisoder indtil der 1976 sluttedes grænseaftale mellem de to lande. Iraks forhold til det islamiske styre i Iran blev imidlertid spændt, og det kom igen til grænsekampe der 1980 brød ud i åben krig. Fra 1983 optrappedes krigen, som medførte store civile tab. Krigen var præget af stor grusomhed med anvendelse af bl.a. giftgas. Begge landes olieanlæg blev ødelagt ved gensidige bombeangreb. Skønt Irak havde støtte fra størstedelen af de arabiske stater og var teknisk bedst udrustet, havde Iran overtaget frem til 1988. Efter en succesfuld irakisk modoffensiv 1988, forhandledes 1988 en våbenhvile under ledelse af FN's generalsekretær Peres de Cuellar. Iraks væsentligste indenrigspolitiske problem er kurderne der bor i Iraks olierigeste område og hvis krav om selvstændighed har ført til væbnet konflikt. Efter at det kurdiske oprør 1975 blev afgørende slået ned oprettede Iraks regering et kurdisk autonomt område, men fra 1979 er oprøret blusset op på ny. 1990 invaderede Irak nabostaten Kuwait. Da internationale økonomiske sanktioner forblev virkningsløse, angreb en FN-styrke under amerikansk ledelse og med arabisk deltagelse Irak 1991. På få dage besejredes Irak totalt (Golfkrigen), men diktatoren Saddam Hussein forblev ved magten.

 

Artikel billede

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 807 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her