Logo

Iran

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

: republik i Vestasien. Størstedelen af I udgøres af en højslette, de fleste steder omgivet af høje rand bjerge. Iran ligger i et uroligt bælte med hyppige jordskælv og aktive vulkaner. Klimaet, der ligger på grænsen mellem tempereret og subtropisk, er tørt med store temperatursvingninger.

 

Iran: republik; 1.648.000 km². Hovedstad Teheran, 5,7 mio indb.1982.

• Befolkning: 18,9 mio.1956; 25,8 mio.1966; 45,2 mio.1985, heraf persere 50%, azerbaidjanere 27%, kurdere, arabere m.fl. 23%.

• Religion: islam (shiiter).

• Sprog: farsi (nypersisk) tales af 50% og tyrkisk tales af 27% (desuden flere mindre sproggrupper).

• Vigtigste eksportvare (i pct. af samlede eksport 1983): olie 97.

• BNP pr. indb.1983 $1.950 (DK $ 11.490).

• Møntfod: rial a 100 dinars.

 

• ØKONOMI OG ERHVERV. I er en af verdens ledende olieproducenter. Olieindustrien blev alvorligt forstyrret ved revolutionen i 1979 og mange anlæg bl.a. raffinaderierne ved Abadan og Bandar Khomeini og tanker-terminalen ved Kharg Øen ødelagt ved krigen med Irak. Alle selskaber blev nationaliseret i 1979 og drives nu af National Petrochemical Company. Trods krigen med Irak har I været i stand til at opretholde en stor olieeksport, og landet har hverken problemer med handelsbalancen eller nogen betydelig udlandsgæld. 30% af landets udgifter går til forsvaret. De største oliekilder ligger ved Zagrosbjergene. Landbruget beskæftiger ca. halvdelen af den erhversaktive del af befolkningen. I alt er 10% af arealet opdyrket; pga. den ringe nedbør ligger landbrugsområderne kun i forbindelse med oaser, og hvor der er mulighed for kunstvanding. Jordreformen i 1963 betød bl.a. oprettelse af kooperativer med moderne dyrkningsmetoder og kunstvanding. Vigtigste afgrøder er hvede, byg, ris, sukkerroer, sukkerrør og tobak. Nomaderne, der udgør 10% af befolkningen, har stort husdyrhold. Staten har monopol på fiskeri af stør i Kaspiske Hav. Vigtigste industrigrene er olie- og tekstilindustri (tæppefremstilling) dernæst nærings- og nydelsesmiddelindustri.

 

• HISTORIE OG POLITIK. (Før 1925 se Persien.) - Efter at Riza Shah Pahlevi 1925 havde afsat det gl. shahdynasti påbegyndtes en omfattende modernisering af landet. 1935 antoges landets gl. navn Iran. Pga. sympati med Aksemagterne blev Iran besat af britiske og sovjettiske tropper under 2. verdenskrig, og Riza Pahlevi kom på tronen. Mossadeqs forsøg på nationalisering af Anglo-Iranian Oil Co. 1951 førte til dennes afsættelse 1953 og ifølge aftale af 1954 deltes udbyttet mellem Iran og et britisk-amerikansk konsortium; følgen blev dog også at britiske interesser i vid udstrækning afløstes af amerikanske. Udenrigspolitisk orienterede Iran sig nu i vestlig retning. 1959 afsluttedes forsvarsaftale med USA. 1960 optoges diplomatiske forbindelser med Israel hvilket førte til skarpe reaktioner i de arabiske lande, ligesom Irans besættelse af 3 øer i Persiske Bugt bragte det i konflikt med Irak indtil forholdet bedredes i 1976. Forholdet til USSR der havde været spændt fra 1955 bedredes og 1972 indgik Iran aftale med USSR om økonomisk og teknisk samarbejde. Reformbestræbelserne var foreløbigt bragt til afslutning; den politik magt var samlet hos en social og økonomisk overklasse; shahen havde stor personlig magt og iværksatte fra 1960 store reformplaner, bl.a. den "hvide revolution" der omfattede vigtige jordreformer, især opdeling af de store jordbesiddelser hvilket bl.a. bragte ham i konflikt med traditionelle islamiske kredse. Iran var fra 1965 præget af politisk stabilitet og vældig økonomisk vækst, bl.a. baseret på olierigdomme. Shahens styre var imidlertid jernhårdt, udøvedes bl.a. gennem det forhadte hemmelige politi Savak, og antallet af politiske fanger androg op mod 40.000. 1975 erklærede shahen Iran for etpartistat, men oppositionen mod hans regime voksede og det kom i 1977 og 1978 til demonstrationer og strejker.

 

Den væsentligste opposition kom fra islamiske kredse, anført af ayatollah Khomeini, der levede i eksil i Paris. Den øgede undertrykkelse der fulgte efter shahens forsøgsvise liberalisering førte til shahens afrejse fra Iran 1979 og Khomeinis ankomst kort tid efter. Samme år udråbtes Iran til en islamisk republik.

 

• Statsmagt og islam: Den egentlige magt lå hos det islamiske revolutionsråd, oprindelige grundlagt af Khomeini i Paris. Den nye forfatning, vedtaget efter folkeafstemning 1979, bekræftede at Irans politik, sociale og økonomisk forhold skulle baseres på islam, og at både lovgivende, udøvende og dømmende magt skulle samles under landets religiøse leder. I overensstemmelse hermed indledtes 1980 en kulturrevolution, en islamisering af landet, hvor især islamiseringen af universiteter og højere læreanstalter var en konsekvens af voksende modsætningsforhold mellem det islamiske regime og de venstreorienterede intellektuelle der oprindelige sammen med den religiøse oprørsbevægelse havde deltaget i kampen mod shahens styre; blandt de stærkeste oprørsgrupper er de muslimske, venstreorienterede mujahediner. Endvidere øgedes konflikten mellem det islamiske regime og Irans etniske minoriteter, især kurderne. Opgøret med landets ikke-islamiske politiske kræfter og grupperinger kom 1981 til en foreløbig kulmination med afsættelsen af præsident Bani-Sadr og indvarslingen af Irans "tredje revolution". Efter Khomeinis død 1989 valgtes den hidtidige parlamentsformand, den ret pragmatiske Rafsanjani, til præsident. Udenrigspolitisk stillede Iran sig efter shahens fald på linie med de arabiske stater mod Israel. Derimod blev forholdet til USA yderst spændt, konkretiseret i iransk tilfangetagelse af amerikansk gidsler og følgende amerikansk forsøg på økonomisk sanktioner mod Iran. Som led i gidsel bytte modtog Iran dog 1985 amerikansk våbenleverancer (se Irangate). Også forholdet til USSR blev spændt efter den sovjet militær intervention i Afghanistan 1979-80. Forholdet til Irak blev efter 1979 igen spændt, og aftalen af 1976 opsagdes; det kom til grænsekampe der 1980 brød ud i åben krig ved Iraks invasion i SV-Iran (Se også Irak). En iransk offensiv 1986-88 gav Iran et overtag langt inde i Irak, men hæren forblødte og Irak kunne indlede en lammende modoffensiv. Under ledelse af FN's generalsekretær forhandledes 1988 våbenhvile. Krigen isolerede Iran yderligere.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 767 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her