Logo

islam, muhamedanismen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Det centrale Mekka med den syvtårnede moske Bajt Allah.

 

: den yngste af de store verdensreligioner, stiftet af Muhamed mellem 610 og 632. Ordet islam betyder både hengivelse og fred, dvs. underkastelse under den ene, sande gud, Allah, og den fred Allah giver. Den der hengiver sig til Allah kaldes muslim.

 

Allahs endegyldige åbenbaring blev givet til Muhamed og findes nedskrevet i Koranen. Endvidere bygger i på sunna, dvs. sædvanen i den første menighed, overleveret i traditionssamlingen hadith. I islam ses stærk indflydelse fra den gl. arabiske stammereligion, jødedommen og kristendommen. Gamle Testamente's profeter og Jesus er tidligere åbenbarere af Allahs vilje. I trosbekendelsen understreges den strenge monoteisme: Der er ingen gud uden Gud (Allah), og Muhamed er hans profet. Hovedpunkter i islam er endvidere troen på at Allah i al evighed har bestemt menneskets handlinger og skæbne, og på opstandelsen på den sidste dag. Islams fromhedsliv er koncentreret om troens 5 søjler: trosbekendelse, bøn (5 gange daglig med Mekka som bederetning), almisse, faste (i ramadan-måned) og valfart. Valfarten hadjdj skal - hvis man har midler dertil - foretages mindst en gang i en muslims liv til det centrale helligsted, Kaaba i Mekka. Gudstjeneste finder sted i en moske, fra hvis tårn, minareten, muezzinen kalder til bøn. Der er forbud mod fremstilling af gudebilleder. Endvidere er der forbud mod nydelse af vin og svinekød. Op til fire hustruer er tilladt.

 

Artikel billede

Moskeens gård med Kaaba, delvis dækket af sort silke og islams helligste kultsted. De troende vender sig under de fem daglige bønner altid mod Kaaba, uanset hvor i verden de befinder sig, og mindst en gang i livet skal enhver muslim valfarte til Mekka og gå rundt om Kaaba syv gange.

 

Artikel billede

Artikel billede

 

• UDBREDELSE. Princippet om hellig krig, djihad, der i vore dage oftest tolkes åndeligt, førte efter Muhameds udvandring, hidjra, fra Mekka til Medina i 622 (begyndelsesåret for islams tidsregning) til en hurtig politisk og religiøs underlæggelse af Arabien. Under Muhameds efterfølgere, kalifferne, udbredtes i helt frem til Europa; ekspansionen standsedes her af Karl Martel i slag ved Tours 732. Islam er nu udbredt i N- og Central-Afrika, Mellemste Østen, Pakistan, dele af Indien, Malaysia og Indonesien og har ca. 555 mio tilhængere. Politik og dogmatiske stridigheder skabte i tidens løb forskellige retninger inden for islam, hvoraf de to vigtigste er de ortodokse sunnitter i fx Arabien og shiitterne i fx Iran. Som mere sekteriske retninger kan nævnes bahaismen og Ahmadiyya. Sidstnævnte har mission i bl.a. Skandinavien med moske i Hvidovre (1967).

 

• ISLAM OG POLITIK I NUTIDEN. Af muslimer opfattes islam ikke blot som en religion, men som den altomfattende og altbestemmende faktor i livet. Centralbegrebet bag opfattelsen af islam som komplet lære og livsmønster er sharia, loven, der hviler direkte på Guds åbenbaring i Koranen. Sharia er givet en gang for alle; en ny lovgivning er utænkelig, kun en lov-fortolkning er mulig. Sharia udelukker muligheden for verdsliggjorte stater og er grundvold bag styreformer i en række nye islamiske stater: Libyen, Bangladesh, Pakistan, Iran. Såvel inden for sunnitter som inden for shiitter findes der en række fundamentalistiske bevægelser: i Egypten, Pakistan og Saudi-Arabien, i "Det muslimske Broderskab"; og i det shiitiske Iran i den "islamiske revolution". Med den vigtige pakistanske ideolog, Mawdudis (1903-79) formulering ønsker man et "teo-demokrati", dvs. et samfund der ikke er demokratisk-socialistisk i vestlig, verdslig forstand, men et gudsstyret, retfærdigt samfund. De islamiske lande har i 1970erne institutionaliseret deres samarbejde gennem topkonferencer og verdensforbund (Muslim World League); en baggrund herfor er valfarten til Mekka (hadjdj) hvor toppolitikere kan mødes; dette understreger også kultstedernes, og dermed Saudi-Arabiens, centrale placering i den islamiske verden.

 

Artikel billede

Klippekuplen eller Klippemoskeen i Jerusalem, en af muslimernes helligste bygninger; det er ingen moske, men et politisk-religiøst mindesmærke, rejst 687-91 på toppen af Moriabjerget, hvorfra Muhamed ifølge traditionen fór til himmels; den udvendige fliseudsmykning fra 1500-tallet er senere fornyet.

 

Artikel billede

Domkirken i Córdoba i Spanien, opført i 700-1000-tallet som moske; her ses det indre af kirken med en del af de 850 søjler.

 

Artikel billede

Islamiske kvinder i bøn; under religiøse handlinger er mænd og kvinder adskilt.

 

Artikel billede

Panel af fajancemosaik fra Persien; 1400-tallet (Davids Samling); i midterfeltet en sentens af profeten Muhamed.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Leksikon
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 888 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her