Logo

Italien

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Foruden vigtigste byer, floder og bjerge viser kortet landets inddeling i regioner og autonome regioner (1. Valle d'Aosta: 2. Trentino-Alto Adige; 3. Friuli·Venezia Giulia; 4. Sardegna; 5. Sicilia) med regionshovedstæder. Se også Alperne, Sardinien, Sorrento og Sicilien.

 

Italien: republik i Sydeuropa. Italien er ret kuperet med undtagelse af Posletten; Appenninerbjergkæden, der løber gennem Italien består overvejende af kalksten; mod nord begrænses Italien af Alperne. Klimaet er tempereret i nord med varme somre og jævnt fordelt nedbør. Det øvrige Italien har subtropisk klima med vinterregn.

 

Italien: republik; 301.277 km². Hovedstad Rom, 2,8 mio indb.1984.

• Befolkning: 49,6 mio.1960; 53,6 mio.1970; 57 mio.1984.

• Religion: romersk-katolske kirke. Sprog: italiensk.

• Vigtigste eksportvarer (i pct. af samlede eksport 1983): maskiner/transportudstyr 32,4; tøj/sko 10,9; kemikalier 7,0; garner og stof 5,8.

• Vigtigste handelspartner EU. BNP pr. indb.1983 $ 6.350 (DK $ 11.490).

• Møntfod: lira.

 

• ØKONOMI OG ERHVERV. Italien var endnu i 1930erne et landbrugsland; mangel på råstoffer og kapital, samt den manglende forbindelse mellem S-Italien og det mere udviklede N-Italien var årsag til den ringe industrialisering. Efter 2. verdenskrig har Italien udviklet sig til en moderne industristat med økonomisk koncentration i landets nordlige del. I 1950 indledte staten med støtte fra EF's regionale fond en jordreform og søgte at fremme investeringerne i syd, men trods mange bestræbelser er det endnu ikke lykkedes at rette den skæve udvikling op.

 

• Landbruget er bedst udviklet i nord, hvor de fleste bønder altid har været selvejere. Hvede, sukkerroer, ris, majs, kartofler, grønsager, tomater og frugt er her de vigtigste produkter. I syd dominerer det feudale landbrug stadig trods jordreformbestræbelser, og befolkningsoverskuddet må midlertidigt rejse til industriområderne i N-Italien og til V-Europa (især Tyskland og Schweiz). Ca. 30% af det italalienske nationalprodukt stammer fra fem mio italienske fremmedarbejderes hjemsendelse af penge til de efterladte familier. Vin, oliven, citrusfrugter og tobak er de vigtigste afgrøder i Mellem- og Syd-Italien. I 1984 var Italien verdens største vinproducent.

 

• Industrien, hvoraf en del er statsejet, har sit tyngdepunkt i trekanten Torino-Milano-Genova. Vigtigste industrigrene er tekstil-, nærings- og nydelsesmiddel-, kemisk og metalindustri. Italiens oliereserver er anslået til ca. 100 mio tons. Nuværende produktion kommer næsten udelukkende fra S-Sicilien. Naturgas produceres hovedsagelig på Posletten, i Mellem-Italien og i Puglia. Der er en naturgasledning fra Algeriet via Tunesien til Sicilien under opførelse. Olie- og naturgasproduktionen varetages af den statsejede koncern ENI. Italiens mineralforekomster er ringe. Vigtigste eksportproduktion er svovl og kviksølv.

 

• HISTORIE (historie før 476: se Romerriget). Ved det Vestromerske Riges sammenbrud opsplittedes Italien men Romerrigets økonomisk og sociale struktur bevaredes. De germanske longobarders invasion af Nord-Italien medførte en varig adskillelse mellem Nord-Italien, der senere erobredes af Frankerriget og indlemmedes i Tysk-Romerske Rige, og Syd-Italien der erobredes først af Byzantinske Rige, siden af arabere og normanner; endvidere mistede byerne og pengeøkonomien betydning, og de romerske latifundier opdeltes i bøndergårde, dyrket af fæstere. Handel og pengeøkonomi svækkedes dog, pga. den nære forbindelse til Byzantinske Rige, i ringere grad i Italien end i V-Europa, og kirken byggede bro mellem romersk og

tidlig italiensk kultur. Med udgangspunkt i Kirkestaten udviklede pavemagten sig gennem investiturstriden til V-Europas mest magtfulde politik størrelse.

 

• De italienske bystater 1200-1500-tallet. Da korstogene åbnede det østlige Middelhav og handelsvejen til Asien for de nord-italienske handelsbyer, udviklede disse sig til Europas økonomiske centrum og det moderne bankvæsen blev grundlagt. Storbyer som Venezia, Firenze og Genova med over 100.000 indb. frigjorde sig fra kejserens overhøjhed og blev by-republikker, styret af købmandsaristokratiet. I 1300-og 1400-tallet plagedes byerne af blodig indre strid, dels mellem de ledende slægter, dels mellem disse og den talrige håndværker- og arbejderklasse, og ofte afløstes den republikanske styreform af enevælde, støttet på lejehære. Samtidig udvidedes de mest magtfulde byers landområde, men de ramtes hårdt af den økonomiske krise

i kølvandet på Den sorte Død, og med opdagelsen af søvejen til Indien og Amerika o. 1500 var deres ledende rolle udspillet. Syd-Italien var i sammenligning med Nord-Italien et tilbagestående feudalt landbrugsområde.

 

• Renæssancen. I det nord-italienske bymiljø skete fra 1300-tallet et stærkt kulturelt nybrud. Dante Alighieri danner med sin digtning, der sammenfatter middelalderens verdensbillede, overgang til renæssancen; denne kom med digtere som Petrarca, filosoffer som Machiavelli, malere som Michelangelo, Rafael og Leonardo da Vinci med deres centrering omkring det individuelle menneske og deres interesse for antikken og dens kunst, til at markere et brud i europæisk kunst- og kulturhistorie. Men 1600-tallets økonomisk tilbagegang og kirkens øgede indflydelse under modreformationen strammede det åndelige klima, med forfølgelse af bl.a. fysikeren og filosoffen Giordano Bruno og eksperimentalfysikkens grundlægger Galilei til følge. Samtidig blomstrede barokkunsten under fx Bernini, især i et pragfuldt kirkebyggeri, men efter den spanske erobring af store italienske områder blev Italien i 1600- og 1700-tallet et økonomisk tilbagestående område, ernæret hovedsagelig ved landbrug.

 

• Italien samles. Efter Spanske Arvefølgekrig (1701-13) afløstes den spanske hovedindflydelse i Italien af en østrigsk, og der skete en vis centralisering

og modernisering af de nord-italienske stater, mens Syd-Italien vedblev at være et tilbagestående feudalt område med storgodser dyrket af fæste bønder. I 1800-tallet skabte et stærkt frihedsrøre baggrunden for Italiens samling (1861) under Sardiniens konge Vittorio Emanuele II; erobringen af Kirkestaten førte til langvarig strid med pavemagten. Italien fik en fri forfatning, men landets store flertal af analfabetiske, stærkt religiøse bønder var dog uden politik indflydelse. I slutningen af 1800-tallet kom en langsom industrialisering i gang i Nord-Italien, og også det nord-italienske landbrug, der var baseret på stordrift med talrige jordløse landarbejdere, moderniseredes.

 

• Fascismen. Skuffelsen efter 1. verdenskrig og den økonomisk krise gav "fascismen, ledet af B. Mussolini, stærk fremgang, især blandt det utilfredse småborgerskab. Efter Mussolinis magtovertagelse (1922) oprettedes et korporativt diktatur, og fagforeninger og oppositionspartier knustes. Herved kunne udbytningen af arbejderne intensiveres, hvorfor en vis fremgang i Nord-Italiens industri sporedes, koncentreret omkring få, store firmaer. En aggressiv udenrigspolitik indledtes med erobringen af Etiopien og Albanien og intervention i Spanske Borgerkrig, men efter en række nederlag i 2. verdenskrig afsattes Mussolini 1943. Der sluttedes våbenhvile med de Allierede, men tyske tropper i Italien fortsatte kampen.

 

Artikel billede

 

• Italien efter 1945. Italien prægedes af voldsomme sociale og politik konflikter. To modsat rettede politik hovedstrømninger gjorde sig gældende: katolicismen, udmøntet i Det Kristelig-Demokratiske Parti, og kommunismen, siden 1956 i eurokommunistisk udgave. De kristelige demokrater har styret i 1945-81, fra 1963 ofte med støtte fra socialisterne. Partiet spænder vidt, men industri-interesserne har været dominerende og holdt kommunisterne uden for politisk indflydelse indtil 1976 hvor en kristelig-demokratisk regering dannedes med indirekte kommunistisk støtte. Den katolske kirkes dominerende indflydelse i italiensk politik svækkedes noget i 1970erne da skilsmisse og fri abort indførtes på trods af katolsk modstand. Fra 1950erne skete en kraftig vækst i industrisektoren, hjulpet af den rigelige tilgang af billig arbejdskraft, og med kraftig statslig deltagelse. Men væksten var koncentreret til Nord-Italien, og den voksende ubalance mellem N og S skabte problemer. Et tiltagende økonomisk og politik kaos med udbredt korruption truede staten med sammenbrud og forværredes af den økonomiske krise fra 1974. Dette kaos medførte i 1970erne stigende politisk voldsanvendelse fra både højre- og venstre-ekstremister, kulminerende i De Røde Brigaders mord på Aldo Moro 1978. Terrorismen blev af myndighederne imødegået med vilkårlig brutalitet. Jordskælvskatastrofe i Syd-Italien 1980 afslørede grov politisk forsømmelighed og undergravede yderligere de kristelige demokraters politik prestige; afsløringen 1981 af regeringsmedlemmers medlemskab af hemmelig frimurerloge, i strid med Italiens grundlov, blev imidlertid det afgørende slag for den kristelige demokratiske regering der måtte træde tilbage samme år og for første gang siden 1945 dannedes en regering hvor Det Kristelig-Demokratiske Parti ikke var regeringsbærende parti. Efter skiftende regeringer 1981-82 og langvarig regeringskrise dannedes 1983 efter valg samme år en koalitionsregering, hvori bl.a. indgik de kristelige demokrater og socialister, med socialistlederen B. Craxi som ministerpræsident. Regeringssamarbejdet forløb imidlertid ikke gnidningsløst, væsentligst forårsaget af rivaliseringen mellem Craxi og den kristelig-demokratiske leder de Mita, og kun manglen på alternative regeringsmuligheder var årsag til koalitionspartnernes fortsatte støtte til Craxi som ministerpræsident. 1987 kom det til en regeringskrise, og efter forgæves forsøg på ny regeringsdannelse blev der udskrevet valg. Ved valget havde både kristelige demokrater og socialister fremgang, hvorimod kommunisterne gik tilbage; De Grønne blev for første gang repræsenteret i det italienske parlament. Trods valgets udtalte tillid til de to største koalitionspartnere syntes det vanskeligt at danne en parlamentarisk og politisk holdbar regering, men en måned efter valget udnævntes den kristelig-demokratiske G. Goria (født 1943) til leder af en koalitionsregering med samme sammensætning som den forrige. Udenrigspolitisk knyttedes Italien efter 2. verdenskrig med kommunisternes billigelse til V-Europa; landet modtog store beløb i Marshall-hjælp og blev medlem af NATO og EF. 1984 godkendte parlamentet regeringens beslutning om opstilling af krydsermissiler på Sicilien.

 

Artikel billede

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.045 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her