Logo

Jens Lindhard

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Jens Lindhard

Fra venstre professor John Davis, lektor Erik Bøgh, professor Jens Lindhard, professor Karl Ove Nielsen og Per B. Kjær. Foto fra Fysisk Institut på Aarhus Universitet.


Jens Lindhard, 26.2.1922-17.10.1997, dansk teoretisk fysiker. Lindhard har især ydet bidrag til beskrivelsen af atomare partiklers nedbremsning i stof. Jens Lindhard blev uddannet ved Københavns Universitet og var en nær medarbejder til Niels Bohr indtil ansættelsen som professor ved Aarhus Universitet i 1956, hvor han virkede til sin død.


I en afhandling fra 1954 om de elektromagnetiske egenskaber ved en gas af elektroner udledte han en frekvens- og bølgetalsafhængig dielektricitetskonstant, Lindhard-funktionen, som har fået stor betydning i faststoffysikken og dannet udgangspunkt for udvikling af generelle metoder til analyse af mangelegemesystemer.


Jens Lindhard blev især kendt for sin beskrivelse af hurtige atomare partiklers indtrængning i stof. Han videreførte på dette område Niels Bohrs arbejde og skabte den grundlæggende teori for indskydning af ioner i materialer, som er blevet en vigtig metode i materialeteknologien. Særlig opmærksomhed vakte hans forudsigelse i 1964 af den såkaldte strengeffekt for atomare partiklers passage gennem en krystal (se kanalisering).


Lindhard har ydet fundamentale bidrag også til andre områder af fysikken, bl.a. relativitetsteori, termodynamik og statistisk fysik. Et særkende var hans evne til gennem en original betragtningsmåde at indkredse det væsentlige i en problemstilling, og han udledte ofte sine resultater ud fra få enkle forudsætninger, hvis konsekvenser blev analyseret med stor skarpsindighed og konsekvens.

Jens Lindhard modtog mange æresbevisninger, bl.a. H.C. Ørsted-medaljen (1974) og Dansk Fysisk Selskabs Fysikpris (1988), og han blev udnævnt til æresdoktor ved Odense Universitet (1996) og ved Fudan Universitetet i Shanghai (1997). I perioden 1981-88 var han præsident for Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 180 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her