: op til 1 m lang art af karper med skægtråde. I
middelalderen indført fra Asien til Europa som dambrugsfisk; velsmagende.
Karpen (Cyprinus carpio) er en karpefisk i karpefamilien.
Fisken stammer fra Europa og Asien, men den er blevet indført over hele verden.
Den kan blive op til 1,2 meter lang og veje op imod 40 kg. Den ældste kendte
karpe blev 47 år gammel. Vilde karper når dog kun 20-33% af den maksimale vægt.
I Danmark dyrkes der et ekstensivt lystfiskeri efter karpe.
Kendetegn: Karpens skældragt varierer inden for forskellige
hovedtyper.
De vigtigste er: Skælkarpen, der har ensartede skæl,
spejl-karpen, der har få skæl af forskellig størrelse, og læderkarpen, der
nærmest er skælløs. I overmunden sidder to lange og to korte skægtråde. Ryggen
er mørkeblå, sort eller mørkegrøn og bugen er gullig. Kødet er mørkt og ret
hårdt i konsistensen.
Den er en ret god spisefisk, der især er vigtig næring i
Østeuropa og Østen. Efter gammel tradition spiser jøderne fiskefrikadeller
blandet af forskellige karpearter.
Føde: Karpen søger sin føde i alle vandlag. Den æder
planter, snegle, muslinger og alger. Den åbner munden på vid gab og suger føden
ind som en støvsuger.
Kønsmodning: Den gyder om sommeren, når vandtemperaturen i
et par måneder har været over 18 grader. Æggene gydes på lavt vand med mange
vandplanter og masser af sollys. Æggene klæber fast til vandplanterne, til de
klækkes 5 til 10 dage senere. På grund af kravene til vandtemperaturen er der
flere år, hvor karpens æg ikke udklækkes.
Størrelse: Der er intet mindste fangstmål. Den europæiske
rekord, der er sat i 1955 i Saône, Frankrig, lyder på 40 kg/115 cm. Den
normale/maximale størrelse og vægt er på 10 kg og 75 cm. Dansk rekord: 23,05 kg
– fanget i 2005.
Levested: Karpen lever i vandområder med blød dyndbund, men
også på tilgroet sandbund. Frem for alt foretrækker den roligt varmt vand
........................................................................................................................