Logo

Laos

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Laos

Beliggenhed og nabostater (B: Burma). Laos er 5½ gange større end Danmark.

 

Laos: republik, selvstændig stat fra 1947; 236.800 km². Hovedstad Vientiane, 120.000 indb.1984.

 

• Befolkning: 2,2 mio.1962; 3,0 mio.1971; 3,6 mio.1985; især laoter, opdelt i fire grupper; mindretal af vietnamesere og kinesere.

• Religion: buddhisme.

• Sprog: laotisk (off.).

• Vigtigste eksportvarer (i pct. af samlede eksport 1979): tømmer og træ 34,4; elektricitet 27,2.

• Vigtigste handelspartnere Thailand og USA. BNP pr. indb. 1981 $ 80 (DK $ 13.120).

• Møntfod: kip a 100 at.

 

Laos: republik i Sydøstasien. Laos' nordlige del er højland, gennemskåret af snævre dale. Den sydlige del er lavere og smallere og sænker sig ned mod Mekongfloden, der er landets vigtigste flod og grænse til Thailand. Beboelsen er koncentreret i dalområderne langs floden i vest. Tropisk monsunklima.

 

• ØKONOMI OG ERHVERV. Ca. 71% 1984 af arbejdstyrken er beskæftiget i landbruget, men kun 4% af landet er opdyrket. Dyrkningsmetoderne er primitive og udbyttet dårligt. Hovedafgrøden er ris til eget forbrug, og landet kan periodevis brødføde sig selv. Husdyrholdet er stort. Skov udgør 60% af Laos' areal; her foregår en stor hugst af ædle træsorter, bl.a. teak til eksport. Landet har betydelige mineralforekomster, hvoraf kun tin brydes. Industrien er ubetydelig, men bygningen af en stor cementfabrik, med sovjetisk økonomisk støtte, blev begyndt i 1985. Stor afhængighed af olieimport fra Thailand vil i løbet af 1980erne blive afløst af olieimport fra en nybygget olieledning til Vietnam.

 

• HISTORIE OG POLITIK. 1857 erobredes det i 1300-tallet etablerede kongerige af tropper fra Thailand hvorved riget opløstes; 1893 fransk protektorat. 1947 dannedes kongeriget Laos der 1954 ved Genève-konferencen opnåede fuld selvstændighed. Det kommunistiske Pathet Lao, der ifølge Genève-aftalerne skulle indlemmes i Laos' politisk struktur, indgik i regeringssamarbejde trods forudgående væbnede sammenstød med regeringstropper. Pathet Lao-tilhængeres valgsejr 1958 førte til den neutrale Souvanna Phouma-regerings fald og følgende pro-vestlige regeringers forfølgelse af Pathet Lao der nu støttedes af Nordvietnam. Den efterfølgende borgerkrig kom til afslutning ved FN-indgriben fra 1959. Ved fredsaftalen 1962 dannedes en samlingsregering under Souvanna Phoumas ledelse; endvidere sluttedes aftale om tilbagetrækning af alle fremmede tropper fra Laos hvis neutralitet garanteredes. Fra 1964 på ny væbnede kampe mellem neutrale og Pathet Lao-enheder der efterhånden kontrollerede størstedelen af landet, bl.a. Ho Chi-Minhstien i N-Laos, en vigtig forsyningsvej under Vietnamkrigen og derfor mål for amerikansk og sydvietnamesiske angreb, hvoraf kampen på Lerkrukke sletten 1971 var et af de voldsomste. Efter amerikansk tilbagetrækning fra Indokina dannedes 1974 koalitionsregering af Pathet Lao og højrefraktion med Souvanna Phouma som neutral ministerpræsident. Pathet Lao var både politisk og militært dominerende, og fik under fornyede kampe 1975 efterhånden kontrol med størstedelen af landet; dec. 1975 fuldbyrdedes Pathet Laos magtovertagelse med at kongen afsattes og den demokratiske folkerepublik proklameredes med Souphan a Vong som præsident. Laos er politisk og økonomisk tæt knyttet til Vietnam, der har ca. 50.000 soldater stationeret i landet. 200-300.000 laoter, mest fra nationale mindretal er flygtet til Thailand, og der er stadige grænsestridigheder. Fra slutningen af 1970erne har guerillagrupper bekæmpet regeringen og de vietnamesiske tropper. Det drejer sig om nationale mindretal, der bekæmper undertrykkelse, og om borgerlige modstandsgrupper.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 792 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her