Efter en varm sommer, som giver perfekte levevilkår for møl - kommer højsæson for kravlende kryb alle steder - ikke mindst i dine madvarer, der kan være udklækningssteder for generationer af kryb.
Du kan dog begrænse potentielle angreb af de små bæster, hvis du tager fornuftige forholdsregler allerede i supermarkedet.
Vi har samlet nogle gode råd her:
Undersøg emballagen grundigt
I mange tilfælde er emballagen gennemsigtig, og der vil man ofte kunne se fx spind og larver med det blotte øje. Til gengæld kan det være svært at se æg, fordi de er så små. Hvis varen derimod er pakket ind i uigennemsigtig emballage som fx mel eller sukker, så kan det være svært at gardere sig imod.
Hold øje med, hvor varen kommer fra
Der er ikke tegn på, at økologiske varer er særligt farlige. Man skal dog være opmærksom på, at der er en overvægt af eksotiske varer, der ikke gror naturligt i Danmark. Dem skal man være særligt opmærksom på.
Er det farligt?
Heldigvis er der umiddelbart ingen sundhedsfare, hvis man kommer til at spise maden. Det er ekstremt ulækkert at se på, men man dør ikke af det. Dyrene er dog med til at forringe maden, fx skifter en larve ham seks gange før den bliver en møl og derudover efterlader den ekskrementer i maden. Det er først farligt, hvis man finder fx rotteekskrementer eller kakerlakker i maden. Det skal man ikke spise.
Hvis skaden er sket
Hvis du har været så uheldig, at dit hjem er fyldt med flaksende møl eller kravlende larver, så skal du i gang med at kassere fødevarer, der har været åbnet. Det kan fx være melposer, chokolader eller lignende. Det følger du op med at tørre alle andre uåbnede beholdere og gøre grundigt rent, specielt i revner og sprækker, hvor larverne gemmer sig. Hvis det ikke hjælper, så skal der skrappere midler i brug, fx mølfælder eller sprøjte med midler, der er lavet specifikt til brug i køkken.