Logo

MENNESKE X - SANSEORGANER

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

MENNESKE X - SANSEORGANERMENNESKE X - SANSEORGANER

 

I nethindens tappe og stave (ovf. t.h.) frembringer lyset nerveimpulser, som ledes bort via andre nerveceller. Udløberne fra disse forenes til en synsnerve som videresender impulserne til hjernens synscenter.

 

MENNESKE X - SANSEORGANER

 

Organerne for syn, hørelse, balance, følelse, lugt og smag informerer os om yderverdenen og om vor egen krop.

 

Øjet fungerer som et kamera. Hornhinden og linsen er objektivet, regnbuehinden er blænde, og nethinden svarer til filmen. Afstandsindstillingen besørges af muskler som ændrer linsens brydningsevne. De indkommende lysstråler brydes i hornhinden, passerer gennem væsken i forreste øjenkammer og regnbuehindens regulerbare åbning (pupillen), brydes atter i linsen, går gennem det gennemsigtige glaslegeme og rammer nethinden. Her registreres billedet af lysfølsomme celler, tappe og stave.

 

Dybdesyn. Når impulserne fra nethinden når hjernen bliver synsindtrykket bevidst. Det billede vi opfatter, har dybde, dels fordi de to øjnes synsfelter ikke helt falder sammen, dels fordi nethindens billeder blandes "diagonalt": nervetrådene fra de inderste dele af nethinderne som opfanger de yderste afsnit af synsfeltet, krydser nogenlunde hinanden i synsnervekrydsningen og gå til modsatte sider af hjernen. Trådene fra de yderste dele af nethinderne som registrerer de inderste dele af synsfeltet, går til samme side af hjernen.

 

MENNESKE X - SANSEORGANER

Øret rummer både høre- og ligevægtsorganer. De egentlige sanseceller findes i det indre øre, hvor sneglen er centrum for hørelsen og bue- gangene for ligevægten.

Væskestrømninger i disse to gangsystemer pirrer sansecellerne så der opstår nerveimpulser. I sneglen sættes væsken i bevægelse af de vibrationer der opstår i trommehinden og øreknoglerne, når lyd trænger ind i øret. Balancesansens celler er følsomme for de væskebevægelser der opstår i buegangene når man bevæger sig eller skifter stilling.

 

MENNESKE X - SANSEORGANER

Sådan hører vi

Når lydbølgerne sætter trommehinden i svingning viderebefordres bevægelsen af de tre øreknogler, hammeren, ambolten og stigbøjlen; den sidste passer ind i det ovale vindue i sneglen. Pilene på billedet ovf. illustrerer hvorledes vibrationerne forplanter sig gennem sneglen som er opdelt i tre kanaler og slutter med en elastisk membran, det runde vindue. Sansecellerne findes i "midtergangen", den hindede snegl, og er følsomme for forskellige slags bevægelser i væsken, således at forskellige lyde kan skelnes. Nerveimpulserne fra sneglen går via hørenerven til hjernen.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 776 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?
Effektiv reklame - klik her