Logo

Nederlandene

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

: fra middelalderen fællesbetegnelse for områderne omkring Rhinens, Maas' og Scheldes nedre løb.

 

• Oldtid. Nederlandene var i oldtiden beboet af keltere og germanere, og området op til Rhinen blev i 1. årh. e.Kr. romersk provins. I frankertiden opstod hos friserne i nord en rig handel med centrum i Dorestad, mens jorden i syd var opdelt i storgodser dyrket af ufri fæstere. Landet blev under Karl den Store en del af Frankerriget og tilfaldt ved dettes deling Tyskland og Frankrig; men reelt var de nederlandske grevskaber næsten selvstændige.

 

• Middelalder. Fra ca. 1000 til 1300 øgedes befolkningen stærkt og mange nye landsbyer grundlagdes. Indvindingen af nyt marskland krævede en stærk samfundsorganisering, og pga. øget handel opstod nye byer med op til 50.000 indb. i Flandern og Holland. En flamsk klædeindustri voksede frem og Brugge blev internationalt finanscenter. I de fleste grevskaber oprettedes stænderforsamlinger og byernes politiske indflydelse steg, men samtidig var der voldsomme modsætninger mellem de regerende købmandsslægter og den talrige arbejder- og håndværkerbefolkning. Hertugerne af Burgund der søgte at skabe en centraliseret stat i Nederlandene mødte modstand bl.a. fra Generalstaterne, en stænderforsamling med udsendinge fra samtlige grevskaber. Da Burgund tilfaldt Habsburgerne og Nederlandene derved blev spanske, øgedes centraliseringsbestræbelserne. Den europæiske befolkningsnedgang i 1300-tallet fik den flamske klædeindustri til at stagnere, mens handelen, særlig på Østersøen, fik større betydning med Antwerpen, Rotterdam og Amsterdam som de betydeligste handelsbyer; ca. 50% af Nederlandenes befolkning levede nu i byerne. Også landbruget moderniseredes med dyrkning af flere salgsafgrøder hvorfor øget kornimport gav højere fødevarepriser. På baggrund af en dyb, ofte mystisk præget folkelig religiøsitet fremstod religiøs broderskaber der højnede uddannelsesniveauet, og Nederlandene blevet af Europas lærdomscentre (Erasmus af Rotterdam); også nederlandenes malerkunst (brødrene van Eyck) og arkitektur blomstrede.

 

Frihedskrig (1566-1648). Stærke politiske og religiøse reformkrav gav calvinismen god grobund, især hos det rige borgerskab. En reformatorisk opstand med billedstorm på kirkerne i 1566 knustes brutalt af den spanske statholder hertugen af Alba. Derfor sammensluttedes de 7 handelsdominerede, calvinistiske provinser i nord ved Utrechr-unionen 1579 og erklærede sig 1581 for uafhængige. Først ved Westfalske Fred 1648 anerkendtes de som den uafhængige republik Nederland. De sydlige katolske landbrugsområder, det nuværende Belgien, forblev under spansk styre. Se videre Belgien og Nederland.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 541 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her