Logo

Forfader til alt liv på Jorden

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Forfader til alt liv på Jorden

(Foto: NOAA)

 

Forskere har fundet 355 gener, som fortæller nye historier om den organisme, der har givet ophav til alt det liv, der findes på Jorden i dag.

 

Dermed er Jesus, Vorherre, Mohammed og alle de andre religions-figurer nu blot noget befolkningerne tror på og beder til.

 

Livets fire milliarder år gamle forfader har sandsynligvis levet ved undersøiske vulkaner. Ny forskning viser nemlig, at den forhistoriske organisme har været glad for ekstrem varme og levet af hydrogengas.

 

Alle organismer, som lever på Jorden i dag, deler én fælles forfader. Denne sidste fælles forfader, som går under forkortelsen LUCA (Last Universal Common Ancestor), har dermed givet ophav til alle dyr, planter, svampe, bakterier og de såkaldte arkæer.

LUCA var en encellet organisme, som mindede om en bakterie, og som man mener levede for fire milliarder år siden.

 

Nu har forskere lavet et genetisk portræt af denne forhistoriske organisme, og studiet viser, at LUCA sandsynligvis var meget glad for varme, at organismen anvendte brint som næring, og at den levede i en verden uden ilt.

 

Alle organismer gemmer information i generne

Livet, som vi kender det på Jorden i dag, er opdelt i tre store grupper. Vi tilhører gruppen af eukaryoter, hvor også alle planter og alle andre dyr hører til. Gruppen omfatter også encellede organismer og fælles for os alle er, at vi er lavet af celler med cellekerner.

 

De to andre grupper er bakterier og de såkaldte arkæer, som begge er enkeltcellede organismer uden cellekerner. Forskere mener, at disse grupper er de ældste, og at de på et eller andet tidspunkt har givet ophav til vores gruppe af eukaryoter.

 

Det startede altså med LUCA, derfra kom bakterier og arkæer og først senere opstod de organismer, som skulle give ophav til hele plante- og dyreriget.

Selvom Jordens mange organismer er vidt forskellige, så har vi alle tilfælles, at vi lagrer information i vores DNA. Det gjorde LUCA sandsynligvis også, og derfor kan forskere lede i gener fra bakterier og arkæer i jagten på de gener, som kunne stamme helt tilbage fra LUCA og dermed give os information om denne første forfader.

 

LUCAs gener lever videre i nutidens organismer

Mange forskere har gennem tiden været ivrige efter at lære LUCA bedre at kende, men det har været svært – ikke mindst fordi bakterier overfører gener mellem hinanden, sådan at man ikke kan regne med, at to bakterier har en fælles afstamning, blot fordi de deler nogle gener.

Men nu har forskere fra Heinrich Heine Universitet i Düsseldorf alligevel fundet nogle gener, som de mener, stammer fra LUCA.

 

Forskerne søgte blandt mere end 6 millioner gener, som er samlet i en stor database, hvor andre forskere tidligere har indtastet og delt gensekvenser fra de bakterier og arkæer, som de har undersøgt.

 

Først brugte forskerne algoritmer til at inddele de mange gener i 286.000 beslægtede genfamilier. Derefter ledte de efter gener, som er fælles for mindst to arter af bakterier og to arter af arkæer.

 

Og den metode gav pote – forskerne identificerede 355 genfamilier, som altså er bredt tilstede i både arkæer og bakterier, og dermed mener forskerne, at de også var til stede i vores allesammens fælles forfader, LUCA.

 

LUCA var glad for varme og brint

Gener afspejler den måde, en organisme har levet på, fordi alle organismens evner og tilpasninger til miljøet, den levede i, ligger kodet ind som gener.

Og de 355 genfamilier, som forskerne fandt frem til, viste blandt andet, at LUCA var en organisme, som levede i et iltfrit miljø, hvilket stemmer fint overens med Jorden, som forskere mener den så ud for fire milliarder år siden.

 

Derudover fandt forskerne gener, som gav LUCA evnen til at udnytte brintgas som næring samt et gen, som kun findes blandt organismer, der lever i miljøer med ekstremt høje temperaturer.

 

Og derfor mener forskerne, at LUCA har levet ved geologiske kilder til brint, fx ved undersøiske vulkaner, hvor magma fra undergrunden interagerer med havvandet, og hvor temperaturen har været høj.

 

Der er dog diskussioner om, hvor tæt forbundet LUCA er til det egentlige første liv på jorden, og selvom forfatterne bag artiklen mener, at deres opdagelse tyder på, at livet opstod i disse ekstreme miljøer, så mener andre forskere, at livet kunne være opstået i, hvad vi i dag anser som normale miljøer, og derfra have udviklet sig til at kunne leve som LUCA.

 

Artiklen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.

 

___________________________________

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 8.575 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1164708-05-2017 21:28:12 Peter Dona
Endnu et studie i genetik hvor man når frem til at Jesus ikke er relevant. Man må selvfølgelig tro hvad man vil, men når nu skribenten af denne artikel bruger det til at afvise Jesus, så er det vel bare ris til egen bagdel, for Jesus er det eneste offer som er bragt for synd, og hvis man ikke vil tage imod det, så står man selv fuldt ud til regnskab på dommens dag. Hvis artiklens skribent vidste hvad han rodede med, så ville han med kyshånd gribe den chance som Jesus har givet ham. Hvis jeg havde en 5 er for hver gang jeg havde hørt at "nu er det bevist", så var jeg en rig mand. Inden for genforskning er det så nemt at komme med en masse antagelser, fordi man endnu forstår så lidt af så mange gener i kroppen. Så er det jo dejligt nemt at komme med frie postulater, og disse homologi studier er de mest plastiske som overhovedet findes. De kan bringes til hvilken konklusion som forfatteren nu ønsker at nå. Det er faktisk også bevist at Adam og Eva levede for 243 generationer siden (ca 6000 år), ud fra beregninger på the 1000 genome project, men det er vel ikke et resultat som bekommer folk nær så vel? For så kommer Bibelen jo pludselig til at møde bekræftelse fra videnskaben. Hmmm ......

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?
Effektiv reklame - klik her