Logo

Kakao

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Resterne af malede kakaobønner efter halvde­len af kakaosmørret er udskilt. Kakaopulver kan bruges til bagning eller blandes med varm mælk eller vand og sukker til drikkekakao. Kakaopulver er tilberedt, så den naturlige syrlighed er neutraliseret.

Beskrivelse:
En af de vigtigste nydelsesmidler som Columbus bragte med sig hjem fra Amerika er kakao. Kakao er frugten af et 5 til 10 meter højt træ, der hører hjemme i Mexico og det nordlige Brasilien. I plantager dyrkes træer kun i 30 år, mens træer i naturen bliver over 100 år. Frugterne sidder tilsyneladende på tilfældige steder af stamme og grene, og de ligner i form en agurk og bliver 12 til 20 cm lange. Inden for den tykke skal ligger der fem rækker frø der er omgivet af noget slimet frugtkød. Normalt indeholder en frugt ca. 30 kakaobønner.

Gudernes føde.
Da den svenske botaniker Linné skulle navngive kakaotræet fik det navnet Theobroma Kakao, som betyder "gudernes føde". Den måde frugten blev anvendt på af aztekerstammen har været anderledes end den måde vi bruger kakao på i dag. Man har sikkert nydt det slimede frugtkød, men bønnen var bitter, og kunne ikke smage godt i rå stand. At riste frøene er dog er meget tidlig opfindelse, og aztekerne var de første til at tage kakaotræet i kultur. Dyrkningen fandt sted i det mørke og fugtige lavland, og bønnerne måtte bæres på menneskeryg op til højlandet, hvor kongen boede. Nydelsen af kakao har været en luksus der kun var forbeholdt kongen, velhavere og krigere. At kakaobønner har været i høj kurs, kan man forstå, når man hører at kakao blev brugt som et betalingsmiddel, og skat til kongen blev betalt med kakaobønner.

Behandling af kakao:
I dag behandles kakaobønner således at de bliver fermenteret og størsteparten af frugtkødet fjernes. Ved gæringen fjernes den bitre smag i kakaobønnerne. Bønnerne ristes, afskalles og formales derefter.

Kakaobønnens anvendelse førhen:
Den drik som aztekerne har indtaget er den bløde formalede kakaomasse der blev spædet op med vand, spansk peber og majsmel. Drikken blev nydt kold, og kongen har måske rørt noget honning i. De spanske erobrere brød sig ikke om denne drik, men de fandt snart ud af at drikken var god hvis man tilsatte sukker, og således blev dyrkning af sukkerrør påbegyndt i Amerika. Kakao tilsat sukker blev drukket koldt og det er meget senere at man opfandt den varme drik kakao.

Den 1. kakaofabrik:
I Frankrig vandt kakaodrikken udbredelse ved det franske hof, og den første franske chokoladefabrik blev opført i slutningen af det 18 århundrede på foranledning af Marie Antoinette. Danmark og Schweiz påbegyndte chokoladefabrikation samtidig, nemlig i 1819. En vis Peter opfandt mælkechokolade ved at blande kondenseret mælk i chokolademassen, og den schweiziske mælkechokolade opnåede ry på verdensmarkedet som den har beholdt helt op i vore tider. Kakao kan betragtes som et nydelsesmiddel på samme måde som te, kaffe og tobak. De er alle sammen produkter fra de store opdagelsesrejsers tid, og de har alle haft deres store sociale betydning. I midten af det 17. årh. oprettedes mange steder i Europa kaffe- og chokoladehuse, hvor man kunne mødes og diskutere politik og hyggesnakke. Gennem flere årtier var kakaodrikken den eneste måde at nyde chokolade på, men i 1828 fandt en hollænder ved navn Van Houten på at presse kakaosmørret ud af bønnerne og det udpressede smør blev brugt til chokolade. Men det var først i slutningen af det 18. århundrede at chokolade var almindelig kendt til spisebrug. Fremstillingen af chokolade har været et håndværk der blev foretaget på apoteker eller i konditorier, og overgang fra håndværk til industri er gået meget langsomt.

Kakao og kvalitet.
Kravet om kvalitet har medført udvælgelse af bønner og ædlere sorter er blevet blandet for at få den fineste smag frem. Store plantager er oprettet flere steder i troperne bl.a. i Vestafrika, Brasilien og i Mellemamerika. Først i 1900 tallet blev kakao hvermandsdrik hvor det ellers havde været forbeholdt de rige. Chokolade er kendt for at være en psykisk beroligende drik og nogle forskere påstår sågar at chokolade øger lysten til sex. I Danmark spiser vi i gennemsnit ca 6 kilo chokolade om året. Kvinder antages at spise ca 45 % af forbruget, mænd spiser 25 % og børn spiser de sidste 30 %.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 753 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her