Logo

Knurhane - Trigla gurnardus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Og så er der de røde knurhaner, som hedder Trigla lucerna, og som kun sjældent fanges i Kattegat omkring Læsø. De røde anses for bedre spisefisk end de grå, som er langt mere almindelige i vore farvande og findes helt ned i Øresund, Køge Bugt og den vestlige østersø.
Hørt ved fiskevognen denne sommer: "Far, hvis den fisk der hedder en knurhane, hedder hans kone så en knurhøne?"
Ja, de er søde, de små børn med deres logiske ræsonnemen­ter, og det er da også et under­ligt navn til en fisk, men der er en god forklaring på det.
 
Kan gå på bunden
Knurhanerne har fået deres underlige navn, fordi de kan frembringe en skrattende eller knurrende lyd fra svømmeblæren, hvis væg sættes i svingninger af særlige muskler. Sandsynligvis er lyden en slags advarsels­signal, men det er kun gisninger. Biologerne kender reelt ikke betydningen af fiskens evne til at give lyd fra sig.
Knurhanerne kan kendes på de høje, bepansrede kinder og den stejle, let indad­buede pande og på, at de nederste tre fin­nestråler i brystfinnerne er helt frie og funge­rer som både ben og føleorganer, der er nyt­tige for fisken, når den kryber omkring påhavbunden. Fisken har to rygfinner og store vifteformede bugfinner. Kroppens skæl er ganske små, bortset fra på sidelinien, hvor de kan være kraftigt udviklede.
De fleste af familiens arter er tropiske. Det er bundfisk, men de svømmer udmærket og træffes ofte oppe i de frie vandmasser. I vore farvande findes der tre arter. Udover de to allerede omtalte drejer det sig om den tværstribede knurhane Trigla pini, der er sjælden i Nordsøen og aldrig set i vore indre farvande.
 
Spises sjældent her
Knurhanen lever især af rejer, orme, mindre fisk og andre dyr på hav­bunden, men den jager også fisk oppe i de frie vandmasser,
og undertiden fanger en lystfisker den på en lille pirk under torske- eller mak­relfiskeri.
Den grå knurhane er en ret almindelig bifangst ved trawlfiskeri i Nordsøen og Kat­tegat. I Danmark udnyttes den fremragende fisk med det faste, magre kød desværre ikke meget som spisefisk, men i vore nabolande holder den gode priser hos fiskehandlerne, og på markeder i Paris har vi set de røde knurhaner (les grondins) til hvad der svarer til 80 danske kroner "le kilo", så også på de kanter sætter de pris på denne herlige fisk.
Se opskriften på disse stærkt undervurderede spise­fisk, der smager virkelig godt: Stegt knurhane med grønsager og balsamico
 
I køkkenet
De knurrende fisk fås helt ned til et par hun­drede gram, og disse små bæster er så læk­re, at man spiser flere af dem, end man umid­delbart tror. Det er lidt som med østers: Tolv er godt - som opvarmning. De næste tolver ren eufori. Selvfølgelig kan man ikke spise 24 knurhaner, men vi har haft gæster ved grillbordet, som uden problemer klarede 5-­6 stykker. Grillstegte knurhaner er nemlig rent guf.
Har fiskeskipperen kun fået et par eller tre små knurhaner i bundgarnet, står den på fiskesuppe a la Bouillabaisse, for hertil egner knurhanen sig også fortræffeligt. Så får de selskab af et par "flade", en lille torsk eller hvilling og to-tre håndfulde blåmuslin­ger, som vi dog må hente hos fiskehandleren.
 
Store fisk
De store knurhaner på op mod et kilo skærer vi altid fileterne af. Resten af fisken kan bru­ges til en court-bouillon, som knurhanefile­terne herefter pocheres i, hvorefter suppen koges ind til "sirup" med hakkede skalotte­løg. Til sidst piskes koldt smør i. Så har vi knurhaner med beurre blanc og med en kogt kartoffel til, smager det bare så godt, så godt.
I sit solskinskøkken opererer Roger Verge med Pierrots små "muller", men da pålideli­ge Grete Grumme som redaktør af den danske udgave nævner, at små knurhaner er meget fine til samme opskrift, sprang vi uden betænkning ud i den tilberedning, og nu er den minsandten blevet en klassiker i køkke­net på Frederiksberg.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.529 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her