Logo

Knuthenborg

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

: hovedgård ved Bandholm N for Maribo. Kendt fra 1300-tallet som Aarsmarke, fra 1714 Knuthenborg. Nuværende hovedbygning, skovrider- og forvalterboliger fra 1865, Flintestenshuset fra 1872. Stort parkanlæg i engelsk stil med sjældne planter, omgivet af 7 km lang mur.

Knuthenborg Safari Park åbnedes 1971 med bl.a. aber, kameler og giraffer. Fra 1681 i slægten Knuths eje (grevskab 1714-1926).

 

Når man ser Knuthenborg i dag, har det overhovedet ingen lighed med det det startede med i slutningen af 1600 tallet.

Det begyndte med en ladegård under Nielstrup.

Artikel billedeEn datter af Cornelius Lercke, Nielstrup, Søster Lercke, blev gift med Eggert Christopher von Knuth fra Mecklenburg og i medgift fik hun gården Årsmarke ved Bandholm. De var begge indstillet på at samle så megen jord, at deres førstefødte kunne blive lensgreve.

Eggert von Knuth`s bror, Adam Levin von Knuth, Christian d. 5. yndling, sørgede for, at de fik lov til at købe de gårde der blev solgt fra Maribo Kloster og andre ledige gårde.

Søster Lercke blev enke allerede som 39 årig, hun fortsatte imidlertid med at samle jord, i 1714 havde hun så meget jord, at hun oprettede et grevskab.

Selv om Søster Lercke var gerrig efter jord, glemte hun ikke de folk der havde tjent på godset men ikke kunne arbejde mere.


1715 stiftede Søster Lercke et hospital i Hunseby, hvor 8 af godsets gamle kunne nyde alderdommen. De fik fri bolig, korn, brænde og lidt penge.

Hospitalet eksisterede indtil 1926, hvor det blev overdraget kommunen på den betingelse, at der blev bygget et alderdomshjem, som skulle have navnet "Søster Lerckes Minde", det skete 1929. Søster Lerche skænkede også Altersølvet til Hunseby kirke.

Ved Søster Lerche's død 1723 overtog den første Lensgreve Adam Christoffer Knuth Grevskabet Knuthenborg.

Artikel billedeKnuthenborg oprettede endnu en stiftelse bygget i engelsk stil. Det var en følge af Eggert Christopher Knuths testamente. Den fik navnet "Karen Knuths Friboliger" og var for værdige og ubemidlede fra godset. Fundatsen er fra 1880 og stiftelsen eksisterer stadig.

Det var Eggert Christopher Knuth der skabte den store park og indførte hele skibsladninger af eksotiske træer, det var også ham der byggede den 8 km. lange mur rundt om parken.

Hovedbygningen er egentlig bygget som et enkesæde i 1865, men tidernes ugunst medførte, at det store slot der var på tegnebrædtet aldrig blev gennemført. Så i dag er enkesædet "Slottet". Et kæmpeslot ville i dag have været en stor økonomisk byrde, så det var meget heldigt at byggeriet ikke blev udført.

Nuværende ejer: Adam Christoffer greve Knuth


Knuthenborg
2,348,3 hektar, (2002) herunder Havløkkegård,
Knuthenborg avlsgård, Maribo Ladegård,
Vårskovgård, Egehusgård, Krydsgård,
Hasagergård, Lerbjerggård, Sakshøj,
Toftegård A/S (Toftegård - Skovgård - Bøgagergård)
Knuthenborg Skovbrug, Strandtoftegård og Knuthenborg Park
4941 Bandholm


At den 1200 tdr. land store park i dag er dyrepark er lidt af en tilfældighed. En dyrehandler var i bekneb for plads til sine dyr og fik kontakt til Adam W. Knuth og dyrene befandt sig så godt her, så man prøvede selv at importere eksotiske dyr og det har jo været en succes.

 

 

Artikel billede

Knuthenborg Safaripark er Nordeuropas største safaripark med mulighed for at komme tæt på dyrene. Her er ingen tremmer og alt sker på dyrenes præmisser.

Offentlig adgang til Safariparken mod entré.


........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.394 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her